Как да променим света отвътре в семейството

в България

Остарялата образователна система, между всичко, което прави с децата в България е и да ги натоварва, стресира и отблъсква от живота. Телевизията, интернет (социални мрежи, филми, игри и др.), лошата музика (чалга, поп и почти всякакви текстови хитове), кино, спорт, и други съвременни развлечения представляват една част от огромната мрежа за разсейване на реалността. Тя е загуба на времето от живота ви. Коренът на това, че хората се сливат с овчелюдието се извива много дълбоко, но основно е засегнал самото начало в семейното гнездо.

Научете се да бъдете родители

Родителското възпитание започва още преди раждането. Момичето трябва да стане майка и да не мисли, че трябва да живеят сами за себе си с детето. Същото се отнася и за бащата. Основната им работа трябва да е домът и семейството.

Ако първоначално на родителството се гледа като на бреме, ограничение, после ще бъде много трудно да се култивира добро дете.

За да имате по-успешно, самостоятелно и твърдо стоящо на краката си дете, трябва да започнете най-трудната работа на света – да станете майка и баща.

Бъдете щастливи в семейството си, за да е щастливо детето в своето. То винаги ви наблюдава и ще е щастливо ако и вие сте.

Родителството е цяла наука.

Любов и уважение в семейството

В основата на всяко семейство стоят майката и бащата. Любовта между майката и бащата е залог за психичното здраве на детето. Ето защо, детето трябва да е свикнало от най-ранна възраст с факта, че на първо място винаги се поставя вниманието на майката към бащата и от бащата към майката.

Ако детето научи, че родителите му са на първо място един за друг, да се убеди в отношенията им, че са импрегнирани с уважение, обич и грижи, то ще се чувства защитено и сигурно. Освен това този пример е чудесен за подражание, който ще се опита да създаде в собственото си семейство, когато порасне.

Висока степен на отговорност за поведението си

Дори най-незначителната дума хвърлена в бързината е малко престъпление извършено от родителите в очите на детето и може да има необратими последици. Родителите трябва да са пример за отговорно поведение за всичко казано и направено.

Не създавайте комплекси в децата

Трябва да важи с пълна сила „моето дете е златно“. Родителите не трябва да казват „ти си лош/а“, когато детето направи нещо, което не е одобрявано в семейството. Вместо това кажете „как може такова добро дете да направи такава глупост“. Постоянното критикуване на детето ще му създаде комплекси.

Трябва да знаете, че вашето дете няма недостатъци. Това трябва да е родителската позиция във всяка ситуация, а дори и да виждате такива не го запознавайте с тях по начин, който да му ги подчертава като слабост. Напротив, трябва да му ги представите като нещо лесно за разрешаване.

Детето винаги е добро, само неговите постъпки могат да бъдат лоши. Целта на възпитанието е да откриете причините за лошите постъпки и ги премахнете.

Не му повтаряйте едни и същи неща по много пъти, а му ги обяснявайте по различни начини.

Хвалете децата

Възхищавайте се дори на най-малките успехи на детето и не подбирайте само нещата, които на вас ви харесват. Важно е то да вижда в присъствието на повече хора похвалите за напредъка си. Не оставяйте големите му постижения без дълги аплодисменти.

Ако привикнете да забелязвате всичките добри прояви, дори „обикновените дреболии“, и да го насърчавате при всеки повод, то може коренно да промени поведението си, за да засили своя ангажимент за правене на добро.

Света просто трябва да узнае, колко е добро вашето дете. Говорете за него добре пред другите в негово присъствие, а не само в семейството. Покажете му, колко много се гордеете с него. Така детето ще се старае да ви зарадва.

Разумна свобода

Съчетавайте две на пръв поглед противоречиви неща: свободата на детето и твърдите изисквания.

Не се карайте никога на детето, понеже ви се е качило на главата. Оставете го да възприема и учи от моментното обкръжение, и не му забранявайте да изследва. Примерно, детето може да излее парфюма на мама на земята, но не може да я бие по главата. За първото трябва да му се обясни защо не е добре да го прави, а второто трябва ясна и твърда забрана.

Научете се, че детето може всичко, освен това, което не може. Не обръщайте внимание на малките неща, които считате за пакости, но за тези от значение изградете строг закон. Примерно за неща като уважението към другите, здравето.

Учете децата да управляват правилно времето си

Не може да има мързеливост и празнота около детето. Не допускайте телевизора да се превърне в бавачка за детето. Цигулка, математика, рисуване, чужди езици, природознание, всичко, от което се интересува, по много от най-ранна възраст. Трябва да бъде ангажирано и да знае, че така е устроен света, и това е нормално.

Когато е заето, детето няма време за глупости.

Учете децата да гледат отвъд преподаваното в училищните заведения

Винаги учете детето по забавни начини. Не го натоварвайте и стресирайте. Показвайте му, че живота не е само състезаване с другите. Бъдете винаги нащрек за нещата, с които обучават детето в училище. Научете го да има критично мислене, да се опитва да търси и разбира самостоятелно.

Парите не са основата на живота

Не използвайте детето си втълпявайки му, че трябва да прави всичко, което прави, за да забогатее като порасне. Не живейте с мисълта, че за да ви е на вас и на него добре като порасне, трябва да забогатее материално.

Учете го да бъде щастливо, така един ден ще знае да цени нещата, а не тяхната цена.

Anony, 28.9. 2016

 

loading...
Как да променим света отвътре в семейството by