Йончева: Ако Асад падне, бежанците ще ни пометат. Основната цел на САЩ, заедно с Израел е свалянето на Асад

в ПО СВЕТА

Асад: САЩ извършиха посегателство срещу страната ни

Войната в Сирия се засилва и влиза в нов, много по-категоричен етап.

Ако досега големите сили водеха прокси война на територията на Сирия и финансираха и обучаваха умерени различни групировки, сега съвсем открито за публиката са въвлечени в конфликта, коментира журналистът Елена Йончева.

Русия и САЩ се намират в косвен все още, но и пряк сблъсък на територията на Сирия. В целия този пъзел е въвлечена и Турция. Предполагам, че Русия се е споразумяла с Турция да й даде своя зона на влияние. Вероятно в договорката се иска от Анкара да изчисти тази зона от крайните ислямисти, коментира Йончева пред БНР.

Според нея, временното мирното споразумение за прекратяване на огъня, договорено с подредничеството на Русия и САЩ, е имало за цел прегрупиране на силите.

„Аз допускам, че САЩ, в лицето на техния държавен секретар Джон Кери, търсят, може би, начин по-безболезнено да се намери решение за Сирия. Има и една друга група политици във Вашингтон, която много критикуваха това мирно споразумение. Смятам, че не може да се постигне мирно споразумение за Сирия на този етап, защото страните искат много различни неща.

Основната цел на САЩ, заедно с Израел, доскоро и Турция е свалянето на Башар Асад. Какво ще се случи с „Ислямска държава“ оттам нататък вече е въпрос на следващи договорки. В момента реалната сила, която може да свали Асад, това са бунтовници“.

Елена Йончева прогнозира, че, ако Асад падне сега, ще станем свидетели на картина, която наблюдаваме в Либия. По думите й това не е в интерес на България и Европа. Ако това се случи, потокът от бежанци, който е в момента, ще ни се стори като поточе, допълни тя. /cross.bg/

Асад: САЩ извършиха посегателство срещу страната ни

Сирийският президент Башар Асад обвини днес САЩ, че са извършили явно посегателство срещу неговата страна с въздушния удар в събота, нанесен срещу сирийската армия в провинция Дейр аз Зур, предаде Франс прес.

„Враждебните към Сирия сили увеличават подкрепата си за терористичните организации. Пример за това е очевидната американска агресия срещу позиция на сирийската армия в Дейр аз Зур в полза на терористичната групировка „Даеш“, каза Асад.

Сирийският държавен глава направи това изказване, цитирано от агенция САНА, при посещението в Дамаск на иранския заместник-министър на външните работи, отговарящ за арабските и африканските въпроси Хосейн Джабер Ансари.

Най-малко 90 сирийски войници загинаха при нападението в събота, благодарение на което джихадистите превзеха позиции, близо до контролирано от режима летище. Предвожданата от САЩ международна коалиция призна, че е извършила бомбардировката, мислейки си, че атакува позиция на „Ислямска държава“.

Русия пък заяви днес, че е безсмислено сирийските правителствени сили да спазват едностранно примирието, при положение че са атакувани от бойци, които САЩ не успяват да удържат, предаде Ройтерс.

„Сирийски военни и мирни граждани продължават да умират. Причината за това е, че САЩ нямат ефикасен контрол за влияние над сирийската опозиция и нямат ясна представа за ситуацията на терен“, каза генерал-лейтенант Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление към руския Генерален щаб.

През изминалите 24 часа е имало 53 нарушавания на примирието.

Рудской каза, че разполага с информации, според които сили на умерената сирийска опозиция се сливат с терористични групировки и подготвят общи атаки. /dnes.bg/