Извадка от книгата “Забранената истина за “Сталинските репресии”

в Свят

“Децата на Арбат” лъжат!”

Основната част от черния мит за сталинските репресии се появи по времето на перестройката и първите години на руската независимост. Днес се наблюдава спад в интереса на хората към “лагерните откровения”. Много хора се умориха от потока чернилка и се опитват да се отдалечат от тази информация. Съответно се променят и принципите на нейното подаване. Повече внимание се отделя на поддържането на мита в масовото съзнание. По-нанатъшната демонизация на сталинския период е съвършено излишна.

Но в печата със завидна редовност се появяват съобщения за открити все “нови и нови” погребения на жертви на сталинските “чистки”. Например на 3 октомври 2007 г. работници, които извършвали реконструкцията на сграда в “Шереметиевото подворие” в Москва, открили дълбоко във фундамента останки от 34 души, а недалеч тях в земята намерили пистолет. В СМИ веднага се появи информация, че на останките били открити следи от огнестрелни рани. На 4 октомври тази информация беше опровергана в СМИ – на останките не били открити рани от огнестрелно оръжие. Но махалото на темата вече е задвижено и радио “Ехото на Москва”, игнорирайки опровержението, в същото време съобщава:

“Страшна находка в центъра на Москва, почти до Кремъл. На ул. Николска, 8, работници реставрирали сграда и дълбоко в мазето се натъкнали на човешки останки. По предварителни данни, в този масов гроб са погребани 34 души. Както се съобщава, всичките те били убити с изстрел в главата, и то от близко разстояние. Онези, които разгледали останките, веднага предположили, че става дума за т.нар. стая за разстрели, и че хората са убити през 30-те години на миналия век, по времето на сталинските репресии…”

Кълбото от нови “подробности” се разраства. Историкът Никита Петров коментира пред “Ехото на Москва” и отбелязва, че през 30-те години е “характерен масовият характер на репресиите и технологията на погребване в извънградската зона или кремиране на Донското гробище…” и добавя, че не е изключено Москва да е единственото място, където са погребани “жертви на съветския тоталитаризъм”.

Прозвучалото по-рано опровержение е забравено.

На 5 октомври вестник “Известия излиза със заглавието “Край Кремъл са открити разстреляни в мазето на НКВД”.

Информацията е изцяло взета от “Ехото на Москва”: ”Всичките хора са убити с изстрел в главата, от близко разстояние, но тези изрази са трансформирани в “характерни отвори в черепите”.

“Известия” се обръща към свои експерти за коментари, в резултат на което масивът от “факти” набъбва много пъти. Един от експертите е Арсений Рогински. Освен “Известия” за “жертвите на репресиите на ул. Николска” пише и “Новая газета”. Темата подхващат повечето СМИ; информацията влиза в новините на Первый канал, РТР “Планета” и РЕН-ТВ. Коментаторите не се съмняват: открити са жертви на сталинските репресии.

След един месец, на 19 ноември 2007 г., във вестник “Известия” се появява малко съобщение:

“Възрастта на останките на няколко десетки души, открити преди един месец при реконструкцията на “Шереметиевото подворие” в центъра на Москва, е на повече от 100 години…”
“Експертизата установи – възрастта на останките е над 100 години, т.е. те се отнасят до 19 или 18 век… – посочва ръководителят на следствения отдел в Тверски район в Москва от Следствения комитет при прокуратурата на РФ Сергей Булучевски. – Както установиха експертите, те са на 74 възрастни и на 9 юноши и деца. Напълно е възможно, там да се намирало едно от гробищата и те да са били погребани по времето на глад или епидемия…”

Откриването на гробището от 19 век не се вписва в историята за разстреляните в мазетата и тайните стаи за разстрели на НКВД. СМИ губят интерес към събитието; повечето издания не публикуват дори думите на Булучевски за възрастта на останките, не им посвещават отделен сюжет и централните телевизии.

В масовото съзнание страшната находка в “Шереметиевото подворие” така си и остава следствие от масовия терор по времето на сталинския период.

Такива случаи не са единици, те носят системен характер.

Откриването на всякакви останки – при строителни работи или по времето на разкопки, отделни СМИ и авторитетни експерти са склонни да обявят най-напред за последици от сталинските репресии.Когато впоследствие се изясни, че са взели древно гробище за “стаята за разстрели” на НКВД или че са погребани жертви от Първата световна война, става много лошо за историята.

Дмитрий Ю. Лисков,
Издателство “Распер”

РЕПРЕСИИТЕ НА СТАЛИН – В ТОЧНИ ЦИФРИ И ФАКТИ

 

За какво беше убит Сталин

loading...
Извадка от книгата "Забранената истина за "Сталинските репресии" by

Последни от Свят

Отиди Горе