Израел и САЩ дестабилизират Турция

в ПО СВЕТА

Е. Славкова за Фрог: Израел и САЩ дестабилизират Турция

В създаването на ИД стоят, както стана модно да се казва, „тъмни сили”, които определят и насочват нейната дейност, иначе казано, известни кръгове най-вече от Израел и САЩ. Познатите от около 15-ина години техни планове и цели се изразяват в преструктуриране на Близкия и формулиране на т.нар. широк Близък изток, в рамките на което Турция да бъде дестабилизирана и дори доведена до състояние на сериозна гражданска война, подобна на Югославската. Това коментира пред Фрог нюз тюркологът Емилия Славкова.

В демографско и етническо отношение може да се направи аналогия между двете страни, в които мултикултуралистката философия е предназначена да играе деструктивна роля. В терористичните действия  все по-често се използват мюсюлмани от бившия СССР. Заподозреният атентатор от Нова година в Истанбул е от бившата съветска република Киргистан.

Ердоган се противопоставя на стремежа за дестабилизация и разпокъсване на страната, воден от неоосманистки и от лични амбиции. Затова се мъчи да се сближи с Русия и да спечели покровителството на по-мощна глобална сила в нейно лице. Той смята, че Русия е по-добрият съюзник в момента в сравнение със САЩ. В интерес, макар и не толкова дългосрочен, на турската върхушка беше да не взривява мирния процес на решаване на кюрдския въпрос, да не къса всички връзки с кюрдските партии и сили и да се договори с тях за по-широки кюрдски права.

Освен глобалните сили, които решават съдбата на Близкия изток, Иран е първата от регионалните, които участват в развитието и решаването на Сирийския конфликт. Конференцията в Астана в края на месеца няма да донесе трайно решение за този конфликт, тъй като не обхваща всички играчи. За сега тя е конференция на непряко зависещите и замесени в конфликта. Кюрдите никой не ги пита за нищо, не ги канят на конференцията в Астана, а те са решаващата военна сила във войната с ИД и понасят най-много жертви в Сирия, а и в Ирак. Може би, ще им се предостави автономен район, но изобщо не се говори какви ще бъдат правата му, а засега се очертава, че контролът на турско-сирийската граница, т.е. в кюрдския ареал, ще бъде даден на Ердоган. Шефът на сирийско-кюрдската Партия на демократичното единство Салих Муслим каза преди два дни, че Турция иска примирие в Сирия поради безпомощност и безсилие. / FROG NEWS

Вижте още от тюрколога Емилия Славкова:


Варна е лична амбиция на Ердоган


ЦРУ клати властта на Ердоган чрез Гюлен – той действа и у нас


ВИДЕО коментар-анализ за случващото се в Турция  (нещо, което няма да чуете в “свободните“ и “независими“медии“)


Турция се управлява от ционисти, след Давутоглу диктатурата става тежка


ВИДЕО: Ще успее ли турция да излъже ЕС