Изобретиха „мигновено презареждаща се“ батерия за електромобили

в Свят

Нова технология за батерии, разработена от изследователи в Университета Пърдю, може да направи зареждането на електромобилите светкавично бързо. Те са проектирали батерия с „мигновено презареждане“, която би могла да позволи на електрическите превозни средства да се захранват с енергия за приблизително същото време, което е необходимо за наливането на бензин в резервоара на ДВГ-автомобил днес.

Изследователите са разработили течна батерия – нещо, което само по себе си не е уникално, но необичайното е това, че са „извадили“ от батерията обичайните мембрани – ход, който – според учените – никой друг не е правил досега. Проблемът с мембраните в батериите е, че се разграждат с течение на времето. Затова новата технология за съхранение на енергията позволява по-дълъг живот и намалява разходите, казват изследователите. Създадената от тях акумулаторна система може да бъде това, което ще промени света при електрическите автомобили.

Въз основа на технологията за съхранение на енергия на учените от Пърдю собствениците на електрически автомобили биха могли да спрат на зарядна станция и да заредят автомобилите си – не с гориво, а с течен електролит. Използваният, стар електролит пък ще може да се събира и да се презарежда чрез слънчева или вятърноенергийна ферма.

„Вместо рафиниране на нефт, рафинериите ще преработват отработените електролити – и вместо да разпределят гориво, станциите за зареждане ще подават разтвор от вода и етанол или метанол като течен електролит за превозните средства,…“ казва професорът по земни, атмосферни и планетарни науки Джон Кушман, който стои в основата на изобретението. Смята се, казва той, че тази технология може да бъде въведена в действие чрез сега съществуващата инфраструктура – подземната тръбопроводна система, железопътната и камионната система за доставки, бензиностанциите и рафинериите.

Учените от Пърдю казват още, че батерията с мигновено презареждане е метод, който е достъпен, безопасен и екологичен.

Заедно с още двама изследователи от университета Джон Кушман е основал нова компания, наречена IFBattery, която ще се заеме да комерсиализира технологията. Кушман заяви, че ще търси финансиране за разработването на мащабни прототипи и партньори за производството.

GreenTech.bg

loading...
Изобретиха „мигновено презареждаща се“ батерия за електромобили by

Последни от Свят

Отиди Горе