Изнесените от Сноудън документи съдържат военни тайни

в Свят

Огромното мнозинство секретни документи, откраднати и публикувани от бившия служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, са съдържали военни тайнии не са имали нищо общо с личния живот на хората, гласи доклад на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, предава ТАСС в петък (16 септември).

Според докалада голяма част от данните, съдържащи се в изнесените от Сноудън документи, съдържат секретни данни за въоръжените сили и разузнаването на САЩ и представляват огромен интерес за противниците на Америка.

Законодателите смятат, че има риск данните да попаднат в ръцете „на руските, китайските, иранските и севенокорейските разузнавателни служби, на терористи, имащи достъп до интернет, както и на всеки, който иска да навреди на Съединените щати“. Авторите на доклада твърдят, че „мащабът на вредата, нанесена от Сноудън, все още не може да бъде изчислен“.

Конгресмените описват Сноудън като „недоволен служител“, който предприел „масовото копиране на секретни документи“ от сървърите на АНС, след като бил наказан от ръководството за конфликт на работното място. „Ръководството нееднократно е провеждало разговори със Сноудън заради поведението му на работното място“, се посочва в доклада. Законодателите твърдят също, че Сноудън е предоставил на АНС невярна информация за своето образование и предишна месторабота.

В доклада се посочва, че спецслужбите на САЩ не са предприели достатъчно мерки за предотвратяване на течове на информация цели три години, след като Сноудън изнесе данни за програмите за електронно следене на американското разузнаване.

В продължение на две години комисията е проучвала как Сноудън, бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС), е успял да изтегли над 1,5 милиона класифицирани документа от защитени мрежи на АНС, какво са съдържали документите и какви вреди е нанесла кражбата им на националната сигурност.

Сноудън предостави документите на журналисти, които направиха разкрития за програмите за масирано вътрешно следене, започнало след терористичните нападения на 11 септември 2001 г.

Програмите са събирали метаданни за телефонни разговори на милиони американци и за електронна кореспонденция с чужбина. Сноудън избяга в Хонконг и после в Русия, за да избегне съдебно преследване, а сега иска президентът Обама да го помилва като изобличител. Докладът на Конгреса, който представя Сноудън като “изменник” и “предател”, бе оповестен в разгара на дискусията за помилването на бившия служител на АНС и цели да предотврати президентския акт.

Самият Сноудън коментира на страницата си в Туитър, че този доклад принизява конгресмените, а американският народ заслужава нещо по-добро. Той открече твърденията, че е предоставил на АНС неверни данни за образованието си. / Руски дневник

loading...
Изнесените от Сноудън документи съдържат военни тайни by

Последни от Свят

Отиди Горе