Изкуството на енерГЕПИката”, от Бойко Борисов

в България

Сега ще ви покажа 1:1 култов документ от схемата по грабежа АЕЦ “Белене”, който е произведен по времето на кабинета Борисов1, от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ), ръководена тогава от настоящия министър на енерГЕПИката Теменужка Петкова.

Документът се нарича Доклад за извършена финансова инспекция на “Национална електрическа компания” ЕАД.

Преди да ви го покажа, обаче, е задължително да ви въведе в схемата.

Проектът АЕЦ “Белене” е прекратен от кабинета Борисов1 на 28-ми март 2012-та г. ЗАПОМНЕТЕ тази дата! Прекратяването е станало с гласуване на Предложение — Доклад по темата, изготвено и внесено на заседанието на правителството от тогавашния (същият е и сегашен) министър на финансите Владислав Горанов, заедно с тогавашния министър на енерГЕПИката Делян Добрев. Докладът на АДФИ, който ще видите след малко, не фигурира сред основанията за исканото прекратяване на проекта. Докладът на АДФИ, който ще видите след малко, е поръчан от министъра на финансите едва след гласуването за прекратяване на проекта. Той е прекратен на 28-ми март, а проверката описана в доклада на АДФИ е проведена в периода 6-ти – 11-ти април 2012-та г. В белия свят нещата се правят на обратно. Първо се правят проверки и констатации, а след това се вземат решения. В страната на организираната престъпност, естествено, всичко е точно обратното. И това не е случайно! Това е част от “Изкуството на енерГЕПИката”.

В рамките на този материал няма да е възможно да ви покажа и разкажа цялото майсторство на авторите, но поне можем да започнем да се учим. И тук е моментът да ви покажа обещания Доклад на АДФИ, който представлява документ от 40 страници PDF формат, който можете да видите от ТУК. За въведение в изкуството на енерГЕПИката съм ви подготвил един от бисерите в това съчинение, който се намира на страница 26/40 и изглежда ето така (за по-добър прочит кликнете с мишката върху долната снимка):

На частта от Доклада, която ви предлагам за наблюдение и размисъл, има ТРИ изречения. Първото и третото са с удебелен шрифт. Като за начало искам да насоча вашето внимание към последното, ТРЕТОТО, най-долното изречение на снимката, което започва със “За периода от 26.11.2006 г. …”. В него има ТРИ дати. Липсващата дата е тази, която ви помолих да запомните по-горе – 28-ми март 2012-та г. Така общо датите стават ЧЕТИРИ. А сега пак прочетете последното изречение от снимката. Помислете! Стана ли ви ясно нещо? А? Има проблем? Прочетете още веднъж! НИЩО?

Добре. Нека се опитам да поясня. Споразумението е било в сила от 29-ти ноември 2006-та до 28-ми март 2012-та години, когато е било стопирано от правителството. Това са две от четирите дати. А сега пак вижте останалите ДВЕ дати. Те би следвало да съвпадат с последните ДВЕ, дето току-що ви казах. Съвпадат ли? Не съвпадат? А? Защо? Какво означава това?

Бихте ли прочели още веднъж последното изречение от снимката? От него следва, че допълнения към споразумението за бъдещото изграждане на АЕЦ “Белене” от 29-ти ноември 2006-та година са могли да бъдат сключвани (между НЕК и Атомстройекспорт) извън рамките на действие на самото споразумение. Три дни преди влизането на споразумението в сила и още три дни след неговото обезсилване.

Именно едно от споменатите 14 допълнения към споразумението се сочи за главен виновник за присъдата от € 620 милиона плюс ежедневните неустойки от по € 167 000.

Сигурен съм, че някои от вас ще започнат да мрънкат, че разминаването в датите е дребно недоглеждане. Но дали това е така? Ъ-ъ! Почти всяка буква, дума и изречение в този документ цели единствено и само замазване на едно гигантско престъпление и въобще няма грижа за неговото разкриване и наказание. Ако не вярвате опитайте сами.

Вижте първото изречение от горната снимка, започващо с “Националното законодателство …”. Направете си труда. Пребройте, колко пъти това изречение се среща в 40 страничния текст? А? Толкова ли е трудно? Фасулска работа? Добре!

В доклада от инспекцията има още подобни текстове, които се срещат по НЯКОЛКО ПЪТИ в 40 страничния текст. Защо? Какъв е смисълът от многократни повторения на едни и същи неща? Сещате ли се?

И за финал на първата част от “Изкуството на енерГЕПИката” ще ви дам последна задачка. Едно от 14-ти допълнения към споразумението не е цитирано и показано в предложения опис. Кое е то и защо липсва? За това ще си говорим един друг път.

Изкуството на енерГЕПИката", от Бойко Борисов by

Последни от България

Аре стига бе!

От както заработи Българска (не)зависима енергийна борса, вече повече от година и
Отиди Горе