Изкуствения интелект се научи да предсказва датата на смъртта на човека

в Свят

Изследователи от Университета на Аделаида са разработили система за изкуствен интелект. Тя може да определи, кога пациентът ще умре, почти толкова точно, колкото са подготвени и специалистите. Най-Вероятно в бъдеще тази система ще помогне за по-ранното откриване и лечение на много сериозни заболявания.

С помощта на изкуствен интелект, учените анализирали снимки на гръдния кош на 48 пациента под 60 години. Системата предсказала с с 69% точност, че някои от пациентите ще умрат в рамките на следващите пет години.

Изследователите казват: компютрите понякога могат да забележат това, което лекарите не са в състояние да видят.

Квалифицирания лекар-рентгенолог разкрива в 7 сегмента тъкан общо с 15957 индивидуални особености (биомаркери). 417 от тях (2,6%) увеличават риска от смърт през следващите 5 години.

Много от предсказанията на изкуствения интелект съвпадат с предположенията на лекаря. Най-точните прогнози са направени за пациенти с тежки форми на хронични заболявания, като емфизем и застойна сърдечна недостатъчност.

Светослав Димитров,
Кaldata.com

Изкуствен интелект засича аутизъм

Невровизуализация, извършена с помощта на вид изкуствен интелект, успешно предсказва дали 6-месечни бебета ще развият аутизъм. Това сочи ново проучване, извършено от учени в Университета в Северна Каролина, САЩ, съобщава Live science.

В новото проучване са били включени 59 бебета, спадащи към групата на високорисковите към развитие на аутизъм, всяко от които е имало по-голямо братче или сестриче с аутизъм. Изкуственият интелект е прогнозирал със 100%-ова точност, че 48 от децата няма да развият аутизъм. В допълнение относно 11-те деца, които са развили това разстройство когато са достигнали 2-годишна възраст, системата точно е прогнозирала 9 от случаите.

Експериментът е публикуван в списание Science Translational Medicine.

“Колкото повече разбираме за мозъка преди появата на симптомите, толкова по-подготвени ще бъдем, за да помогнем на децата и техните семейства”, коментира водещият автор на проучването Джоузеф Пайвън (Joseph Piven), професор по психиатрия в Университета в Северна Каролина.

Проучването показва, че 20% от бебетата, които имат по-големи братчета или сестричета с аутизъм, ще развият същото разстройство; сред бебетата от общото население 1,5% развиват аутизъм, съобщава друг водещ автор Робърт Емерсън (Robert Emerson) от същия университет.

Новите резултати могат да доведат до нови диагностични инструменти, които разпознават аутизма преди появата на симптомите, което дава на лекарите възможност за ранна намеса, коментират учените.

“Идеята е, че можем да бъдем по-ефективни, ако стигнем до тези деца преди те да развият аутизъм и вероятно да го подобрим или предотвратим”, коментира Пайвън.

Разстройството от аутистичния спектър засяга около едно на всеки 68 деца в САЩ. Поведенческите симптоми обикновено се появават на 2-годишна възраст. Емерсън и колегите му демонстрират, че могат успешно да идентифицират биомаркери за разстройството преди симптомите да се появят.

Като част от тяхното проучване учените използват ядрено-магнитен резонанс, за да заснемат мозъците на бебетата по време на сън. При сканирането те регистрират невралната активност в 230 различни области в мозъка, търсейки конкретно дали двойките от тези области (назовани фукнционални връзки) са синхронизирани една с друга, и ако е така – до каква степен.

Учените успяват да измерят 26 335 функционални връзки, които са от съществено значение за познанието, паметта и поведението.

Когато децата от експеримента достигнат 2 години, те се връщат за нова поведенческа оценка. Учените наблюдават социалните взаимодействия на децата, комуникацията, двигателното им развитие и тенденцията да изпълняват монотонни действия, и така определят всяко дете дали има аутизъм или не.

С всички тези данни изследователите първо обучават изкуствения интелект (без да използват получените данни от наблюдаваните 59 деца), след което го използват да извърши прогнози. Целта е да се види колко точно може да предскаже кои деца са развили аутизъм. С други думи, въпреки че учените са знаели вече кои бебета са развили аутизъм като са стигнали 2 години, машината не е знаела.

В края на изчисленията машината правилно познава 82% от случаите на деца, развили аутизъм.

Същият екип публикува през февруари резултати от друго проучване, което също показа впечатляващо ниво на прогнозиране, но при него се изисква два ядрено-магнитни резонанса – един на 6 месеца и един на 1 година. Преминаване към прогнозиране на по-ранна възраст е огромно преимущество, отбелязва Пайвън.

КРОСС

Изкуствен интелект спаси живота на жена, болна от левкемия

Само за 10 минути суперкомпютърът IBM Watson поставил диагноза и препоръчал конкретно лечение.

Изкуственият интелект на суперкомпютъра IBM Watson е спасил живота на жена, която е болна от рядка форма на левкемия, съобщава онлайн изданието NDTV.

• В Чехия лекарство напълно лекува умиращи от левкемия

Учени от Университета на Токио са използвали Watson, за да анализират генетичните промени в състоянието на 60-годишна жена.

Първоначално жената е била с диагноза за друг тип левкемия.

Лечението обаче изобщо не действало, което озадачило лекарите. Те се обърнали за помощ към изкуствения интелект.

Само за 10 минути Watson е анализирал данните от изследванията на жената спрямо база данни с 20 млн. други подобни анализи и проучвания.

Watson е открил точното заболяване – друга форма на левкемия.

Дори препоръчал и конкретно лечение.

Лекарите го изписали на жената, а то е дало резултат. Те допълват, че Watson вече е идентифицирал и друга рядка форма на левкемия у друг пациент.

Това са първите случаи, когато изкуствен интелект се използва не само за потвърждаване, но и за откриване на конкретна диагноза и лечение.

Ще мине още доста време, преди този метод да стане масово използван.

Освен това може да се разчита на него само когато има достатъчно голяма база данни за сравнение. Все пак постижението е доста важно и показва възможностите на изкуствения интелект, когато бъде използван правилно.

 BIG5.BG

Изкуствения интелект се научи да предсказва датата на смъртта на човека by

Последни от Свят

Отиди Горе