Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Издадоха лицензия за гръмването на АЕЦ “Козлодуй”

в България
Loading...

Преди по-малко от три седмици в “Подновена или изменена е бомбата в АЕЦ “Козлодуй”?” ви показах действащата Лицензия за експлоатация на блок №6 в АЕЦ-а и “объркването” на Агенция ядрено регулиране (АЯР) относно това, дали тя е подновена или е изменена.

Този факт направи впечатление на общественика и еколога г-н Петър Пенчев, който реши да отправи питане, по Закона за достъп до обществена информация, до АЯР по въпроса с лицензията.

След няколко дни, в отговор от АЯР му изпращат копие на ЗАПОВЕД, съгласно която въпросната лицензия е била изменена.

Заповедта е дълга цели 19 страници, поради което няма да я публикувам тук, а вместо това ще ви покажа само най-съществената част от нея, поставена още на първа страница.

И тя изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):

Аз се занимавам с ядрена енергетика (дипломиран по специалността “АЕЦ и установки”) вече повече от четвърт век и най-отговорно ви заявявам, че такова понятие като топлинна мощност на ядреноенергиен блок НЯ-МА. Всяка АЕЦ по света се състои от ЕДИН или няколко енергийни блока. Всеки един от тях е построен и работи, за да произвежда електроенергия. Ето защо те се характеризират с ЕЛЕКТРИЧЕСКА, а не с топлинна мощност. С топлинна мощност във всеки бок се характеризират само реактора и парогенераторите в тях. Припомням ви принципната схема на всеки блок:

Реакторът е само левият жълто-червен цилиндър, а блокът е всичко, до жиците, които излизат от генератора. Ето защо всеки блок се характеризира с крайния продукт, който излиза от него, а не с първичното натоварване. Даже самият ядрен реактор е именуван ВВЕР-1000, където въпросната хилядарка издава номинала на натоварването на блока в електрически, а не топлинни МВт.

От горната заповед става ясно, че е разрешено повишаване на топлинната мощност на РЕАКТОРА, но въобще не става ясно до какви нива на натоварване е разрешено по отношение на електрическата мощност на ГЕНЕРАТОРА. А? Излиза, че генератора може да се натоварва безгранично? Може и да литне?

Но и това не е всичко. Самата Заповед за изменяне на лицензията, с фалшиви твърдения в нея, не води до изменение на шапката на оригиналната лицензия, която ви показах в “Подновена или изменена е бомбата в АЕЦ “Козлодуй”?“. Това е все едно да измените алкохолния градус на ракията, но да не промените етикета на бутилката? Ами ако някой клиент не може да поеме по-голямото натоварване, производителя ще се оправдава после в съда, че той (клиента) не бил запознат със заповедта?

А истината е, че ядреното гориво, което експериментално са ни пробутали руснаците е абсолютно менте. Това налага измисляне и внедряване на нови понятия, словоблудствени гимнастики и какво ли още не, само и само да се тъпче матряла? Поради същата причина и вече ВТОРИ месец, откакто блока работи с новото ядрено гориво електрическата мощност е паднала под нивата от, преди да се пристъпи към новия експеримент. Казано по-просто – коефициента на полезно действие (КПД) на блока е паднал.

Последни от България

Гласувайте за нашето момиче!

Loading... Масмедиите мълчат, че впечатляващата с душевност, интелигентност, способности и неподправена българска
Отиди Горе