Иво Прокопиев писал оценката за продажбата на EVN от Трайчо и Дянков…

в България

Скандалът около Трайчо Трайков се разраства, но странно защо медиите се съсредоточиха върху Симеон Дянков, като нов обвиняем, а не върху един друг далеч по-важен субект. А именно – върховният олигарх на кръга “Капитал” Иво Прокопиев, който се оказа замесен в изработването на оценката, по която са продадени акциите.

Прокуратурата установи, че като оценител е поканена счетоводно-консултантската фирма “Булброкърс”. Именно тя е дала цена от около 1600 лв. на акция, при положение, че преди това първата партида акции е продадена около 2800 лв. на бройка. “Булброкърс” е компания от групировката “Капитал”, т.е. неин действителен главен собственик е Иво Прокопиев. Така излиза, че частен субект, близък до властта, е определил на каква цена държавата да продава.

Прокопиев е далеч по-важен субект и от Трайчо, и от Дянков. Дянков е вече пенсиониран политик, който чете лекции и понякога дава интервюта. Трайчо е пародиен политик без никакво бъдеще, поне ако съдим по последните избори.

Но Прокопиев е съвсем реална обществено-политическа личност, със солидни позиции все още в икономиката. Той стои зад нови политически проекти, финансира НПО на “гражданското общество” и дори усвоява пари от “Америка за България”. Прокопиев контролира също една от мощните медийни групировки, около в.”Капитал”.

Т.е. за държавата и обществото е далеч по-важно да се разследва участието на този субект в приватизацията на миноритарните дялове, отколкото да дири вина у бивши министри, ползвани като бушони за прикритие.

Сведенията, че “Булброкърс” са оценявали дяловете, и са определили цена по-ниска дори от първоначалната цена на приватизация, са пряко доказателство за смесването на държавна и частна власт, т.е. точно за това, което се нарича “олигархия”.

Фронтмените се сменят, но кръгът “Капитал” си е все активен вече от доста години. Ако накажем министрите, а кукловодът остане, просто сами сме се направили още по-смешни. / ГН

loading...
Иво Прокопиев писал оценката за продажбата на EVN от Трайчо и Дянков... by

Последни от България

Отиди Горе