Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Истината за Nutella®

в Свят
Loading...

 

Здравословен ли е течният шоколад Нутела
и защо трябва да го махнем от сутрешното си меню?

Повечето млади хора изобщо не се интересуват от съставките на даден хранителен продукт. За тях не е важно какво има вътре, а как е на вкус. Е, сигурно няма човек, който да не е опитвал Нутела, нали?

На много от вас, дори им е любимата закуска. При същите тези млади хора се наблюдава тенденцията да не излизат от фитнеса. Макар, че малка част от тях всъщност тренират за здраве, а не само за мускули, те също не знаят какви съставки има в Нутела, но им е любима храна.

Давам ви шанс, преди да продължите надолу да проверите в сайта на Нутела, какви съставки съдържа продукта.

Ето все пак черно на бяло съставките в един буркан Нутела:

nutella ingred

Това са съставките в официалният сайт на Нутела .

Според нашумялата кампания на Нутела, техният продукт е чудесен старт на деня за всеки човек и най-вече за децата. А, дали според вас детето ви трябва да започва деня си със захар, модифицирано масло и соев лецитин ?

Нека да преминем към съставките:

Както виждаме на първо място е захарта. Захар и още захар!

Две супени лъжици Нутела съдържат 21 грама захар! Всъщност 55 % от Нутела е захар!

Върху какво си намазвате продукта сутрин? Най-вероятно върху хляб, палачинки, бисквити и т.н. Е, добавете тези 21 грама захар от две лъжици Нутела, добавете въглехидратите от хляба (които са сложни захари) една чаша сок и леле…

Високото съдържание на захар в закуската ще предизвика скок на кръвната захар… Толкова захар пречи на концентрацията, човек трудно се съсредоточава, предизвиква агресия, а и някои хора (най-вече децата) стават хиперактивни. А, какво следва след това? Изпитвате дискомфорт и искате да:

1) подремнете или 2) да ядете още захар.

Втората съставка е тъй нареченото зеленчуково масло, на български му викаме растително масло, а Нутела използват в крайна сметка – палмово масло.

Преди време в съставките пишеше „модифицирано палмово масло“, а сега както виждате пише само „растително масло“. . . . . . .

На конкретният въпрос, дали палмовото масло в Nutella® лешник е хидрогенирано? Комапнията отговаря:

„Не. Палмовото масло е извлечено естествено от плода на палмата. Палмото масло е коригирано, за да осигури най-добрата консистенция за лесно намазване чрез намаляване на нивото на наситени мазнини.“

Сега, в главата ви се въртят думите „модифицирано“ и „коригирано“, нали?

Неуспорим е фактът, че палмовото масло има своите хранителни качества, но страничният ефект е, че причинява нискокачествено възпаление, което е свързано с инсулиновата резистентност, затлъстяване и метаболитни нарушения.

Лешници…

Голямата гордост на Нутела е, че в един буркан има 50 лешника. А, колко лешника има в една порция?

Един буркан има 10 порции, горе-долу, тоест в една порция има 5 лешника. Голяма работа…

Ако ядете Нутела, само защото обичате много лешници, то по-добре се възползвайте от хранителните стойности на лешника, като си купите една шепа лешници. Така ще си спестите „ям го, защото е вкусно“ и ще го заместите със „защото е полезно и вкусно“.

Според етикета, 13 % са лешниците в Нутела.

Защо казваме НЕ на соевият лецитин:Преминаваме към емулгатора, който е “Соев Лецитин„.

– По-голямата част от соята на пазара е ГМО;
– Соята съдържа изофлавоноиди, които могат да доведат до хормонален дисбаланс;
– Потиска щитовидната жлеза, съдържа токсини и естрогени, които могат да разстроят женският менструален циъл, да снижат нивата на тестостерон;
– Соята е богата на фитична киселина, която може да блокира важни минерали като желязо, магнезии, калции, мед, цинк в тялото ни.

Учени са установили, че приемът на соев лецитин е излишен, тъй като тялото само си набява нужното количество.

Стигаме до Ванилин.

Ванилинът е синтетичен заместител на ванилията. Самият факт, че е нещо изкуствено и се ползва, защото е по-евтино говори много. Въпреки това, според учените е безвреден.

Телевизионните реклами се опитват да покажат колко здравословен е течният шоколад Нутела, но не показват, че всъщност половината буркан е захар. Опитват се да пробутат колко богат е на лешници, което също се оказва една голяма лъжа. Опитват се да се наложат в училищните столове като здравословна закуска за децата, а според вас така ли е? Не забравяйте винаги, когато купувате даден продукт да проверявате неговите съставки. Поровете в интернет, защото това, че е вкусно, не означава, че е полезно! Сетланс (България)

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе