”Ислямска държава” разгроми иракската ”Златна дивизия”, подготвяна от САЩ

в Свят

Най-подготвеното подразделение, елитът и гордостта на иракската армия е разбито от терористите от Ислямска държава, източно от Мосул.

“Златната дивизия” – според някои данни “Златният батальон”, преди известно време влезе в авангарда на правителствените сили. Нейните бойци успяха да изтласкат терористите от “Ислямска държава” от някои квартали в покрайнините на мегаполиса.

Но не може да се каже, че професионализмът на иракските командоси, добре подготвени от инструктори от САЩ, е изиграл решаваща роля в настъплението срещу града.

На първо място това се обяснява с това, че джихадистите нарочно напускат някои квартали и в същото време заемат позиции близо до центъра на Мосул. Те вземат със себе си местни жители, за да имат прикритие срещу авиоударите.

Вчера поредният опит на иракската армия начело с бойците от “Златната дивизия” да пробият отбраната на ислямистите и да се вклинят във вътрешните райони в града, претърпя неуспех. Според някои военни източници по времето на последния щурм елитното подразделение загуби 15-20% от личния си състав.

Правителствените войски заявиха пред западната преса, че това е планомерно отстъпление за прегрупиране, довъоръжаване и пр.

Такава мощна рекламна кампания вероятно се проведе за популяризиране действията на Америка и нейните съюзници в Близкия изток и за плашене на екстремистите. Росица Тодорова,Издателство”Распер”

Loading...
loading...
loading...

Последни от Свят

Тръмп вади САЩ от НАТО?

Поляците стават основна защита срещу «руската агресия»… Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Отиди Горе