Independent: Съюзниците на САЩ в борбата срещу ИД са разочаровани от коалицията и подкрепят Русия

в Свят

Съюзниците на САЩ в борбата с ИД имат свои приоритети и цели, свои възгледи за уреждане на сирийския конфликт, поради което съществуването на коалицията не е ефективно, пише The Independent

Коалицията под ръководството на САЩ, създадена с цел да докаже, че авиационните удари в Ирак и Сирия не са само западна инициатива, се разпада, счита авторът на публикацията Ким Сенгупта.

Саудитска Арабия и другите страни от Персийския залив сега практически не участват във военните операции. Техните усилия са съсредоточени в Йемен където трудно удържат срещу подкрепяните от Иран въстаници-хусити. По-голямата част от ударите на Турция са насочени не против ИД, а целят обекти на кюрдската ППК. В Сирия съюзниците на САЩ са нанесли едва 5% от авиационните удари.

Съюзниците на САЩ все по-често предпочитат да имат работа с Русия, пише The Independent. Йордания активно поддържа връзки с Москва, като й предава координатите на опозиционните сили, които Аман подкрепя в провинция Дераа.

Кралят на Йордания Абдала ІІ, един от най-близките съюзници на Запада, заявил, че Москва е ключ към дипломатическото уреждане на ситуацията в Сирия. Русия има не по-малко основания да се безпокои за ситуацията в Сирия, затова предпочита лично да се бори със заплахата ИД, обобщава изданието.

източник: БЛИЦ

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе