Има нещо гнило в американския капитализъм

в ПО СВЕТА

Съединените щати вече не упражняват властта в нейните конституционни и традиционни функци,политическата система е парализирана,държавния апарат е зависим.

Държавата не се управлява от Президента и Конгреса, а от клубове,кланове,банкови и корпоративни лобисти,расте влиянието на мощни групи,защитаващи специфични интереси като:“Уолстрийт“,Федералния резерв,Пентагона,Големите корпорации,Специалните служби,(Съвет за национално разузнаване ;Централно разузнавателно управление (ЦРУ);Национална служба за прикритие;Федерално бюро за разследване (ФБР) ;Агенция за национална сигурност и още двадесетина разузнавателни агенции и служби),ВПК,Фармацевтичната индустрия, Застрахователните компании и… още някой.

Прави се опит да се възродят времената на Клинтън с Рокфелер,“Уолстрийт“ и банките, особено ако Тръмп не успее да ги препъне.

Американският капитализмът се превърна в несигурен и съмнителни,a резервите за съхранението на системата са недостатъчни.Реалната икономика отстъпи на финансовия сектор.Банки, взаимни фондове и инвестиционни фирми,вместо да гарантират спестяванията,преразпределят социалното богатство в собствен интерес.

Финансовата система не стимулира икономическото развитие, лихвите са близки до нулата.

Във Вашингтон вече никой вече не говори за благоприятните ефекти на безпроблемното движението на капитали. Проблем е дългосрочната стагнация и липса на ръст, малко по-далеч от абсолютната нула.

Нови инициативи за икономически растеж липсват,бизнеса трудно инвестира в ново оборудване. Средната класа намалява,расте пропастта между богати и средна класа.

 Заплатите трудно стигат за ипотеката и обикновения живот,а спестовните сметки не носят никакъв доход.

Американската армия е все по-малко ефективна в световните конфликти, а Вашингтон все по-трудно „налага волята си“ над другите държави:
Русия,Китай,Саудитска Арабия,Иран, Израел,Индия,Афганистан,Турция,Сърбия,Сирия,Ирак.

 Засега се справя само с Европа.

 САЩ не могат да трансформират мощта си в нещо напомнящо успех.

В епохата на глобализацията трансатлантическите корпорации,основно американски, играят сериозна роля. Тяхното влияние в управлението на Щатите е  значително и опасен порок на системата. Сега искат да управляват и Европа с Трансатлантическото търговско споразумение.

Няколко стотин богати и още по-богати хора,наскоро видяха,че в съвременния капитализъм е останало прекалено малко за хората със средни и ниски доходи. Домакинът на срещата им Лин Форестър де Ротшилд заяви, че е „притеснена за социалното сближаване и отбеляза, че гражданите „са изгубили доверие в правителствата си“.

Има друга подобна група,която не се притесняваше.Финансовият свят беше изненадан от официално изявление на клана Рокфелер за излизането им от бизнеса с нефт и газ,при положение на тоталния им доскоро контрол над целия пазар.

Forbes: нефта е основен кандидат за възможност на срив в икономиката на САЩ.Цената може да скочи повече, от очакваните 40-60$, и това представлява сериозен риск за Съединените щати, според Брад МакМилън.

CNBC: Пазарът на петрол в САЩ и някои други страни може да не бъде в състояние да се адаптират към повишеното търсене.

За установяване на контрола, Рокфелерови минаха през Първата и  Втората световни войни,разпалиха или помогнаха за доста конфликти,за падане на държави или само глави,цветни, арабски и други „революции“,някои успешни други-не.

 Ротшилдови, които често също са били радикални  в провеждане на „бизнеса” в Европа, Русия (големи стари приятели още от времето на Ленин), САЩ и къде ли не,този път изглежда използваха  капитала си по-ефективно.

Активната конкуренция между, да ги наречем условно групите на Рокфелер и Ротшилд в тази област започнва около 1994-95 година,когато се заговори отново за Ентропния предел. Рокфелер заложи  на шистовия газ, разработиха  планът „Арабска пролет”,а след подпалването на Северна Африка и Изтока, беше пуснат и проекта „ИД”.Много големи пари, на доверчиви вложители потекоха към Рокфелер и малко по-късно изчезнаха във фалиралите шистови компании. Трагична е съдбата на  шистовите и дълбоките шелфови производители въпреки усилията на САЩ в тази посока.

Само през 2015 г. в САЩ са фалирали над 15% от конвенционалните производители на петрол, сочат данни на федералния регулатор.

Очакванията процеса да продължи и до края на 2017 г. и да изчезнат общо 65% от американските производители.

Отлично въоръжени частни армии под лозунга за  „Световен халифат” завладяха нефтените залежи на Либия, Сирия и Северен Ирак,Сирия.

А „лудият“ Асад им пречеше.Водеше се „страшна война с големи високоточни, точкови бомбардировки“,а добивът на „черното злато” не  спря и няма поразена рaфинерия, склад или тръба.Големи майстори са американските летци да не уцелят макар и един подобен обект.

Нефта, от тези райони през Турция,(видяхме керваните автоцистерни на сателитни снимки,каквито само Вашингтон не бе заснел),попада  на  танкери.Говори се,за сметки на сина на Тайип Ердоган,но никой на ги е разкрил.

После дойдоха руснаците и развалиха хубавата работа.Руската армия  спря кранчетата на клана Рокфелер и не само, пресече нефтените потоци от Сирия и Северен Ирак към Турция и прекъсна до голяма степен доставка на  „бежанци” към Европа. Според в-к „Курир” всички тези бежански потоци по балканското направление се финансират изключително чрез правозащитните организации под патронажа на Ротшилд. Дори обвиниха Отворено общество на Сорос за издаване на пътеводители. Те били поели изцяло транспортирането им в Европа по море и суша, като разходите били около 3-3.5 хиляди евро, а ако е за конкретна държава от ЕС – вече варирали от 7-до 11 хиляди евро.

 Нещо много заприлича на провала в Украйна.За какво ли организираха Майдана?

Само да навредят на Русия и Европа ли?

От клана Рокфелер имаха надежда за нефтени и газови находища в Украйна и най-вече в Донецка област.

А те не само загубиха Крим,Севастопол и голяма част от Донбас,но и така важния Черноморски шелф.

Честният спекулант, (както сам се нарича) и виден рупор на клана Ротшилд, Джорж Сорос можело да инвестира $1 млрд. долара в Украйна  при условия, че западните страни помогнат на частните инвестиции там, заяви лично той в интервю за австрийския в.“Дер Щандард“.

Загубилият маса пари от залог „за“ Украйна милиардер и борсов спекулант, отправи редица призиви за  инжекция от 50 млрд. долара , която според него ЕС и САЩ спешно трябвало да направят в Киев, в своя статия за New York Review of Books.

Злите езици твърдят,че Сорос е закупил на добри цени огромни количества държавни ценни книжа на Украйна.

Друг тежък удар беше, когатo през март 2015 Русия си изкупи на безценица голяма част от нефтените и газовите активи, които се намираха в ръцете на западни финансисти.Това стана благодарение на обезценяването на рублата и слухове, че акциите ще паднат. Това е една от най-сполучливите финансови операции от когато съществува фондовия пазар и съкрушителен удар за гореспоменатите финансови спекуланти и финансисти.

„Русия направи неочакван ход с коня“ – пише InSerbia. Москва успя да си върне голяма част от активите, които се намираха в ръцете на чужди собственици и спечели 20 милиарда долара само за няколко дни.

Цените на акциите на руските енергийни компании паднаха сериозно,Путин една седмица изчака,а когато цените на тези акции паднаха максимално, той заповяда незабавно да се изкупят активите, които бяха в западни финансови групи.

И във всички тези игри САЩ са маша в ръцете на мощни кланове и групировки.

Администрацията на Вашингтон натикана  в огромния дълг е принудена да се подчинява на желанията им и да отиде на ескалация на конфликта, де факто подкрепяйки неофашизма в Украйна и ИД по света. Многомилиония поток от „мигранти”,е поддържан от европейските марионетки на Рокфелер, начело с  Меркел и се създават се условия за завладяването на Европа от „млади самотни и гневни мъже“ които по статистика нахлуха на континента и бяха отразени и показвани от медиите. Европейското население е успешно приспивано с приказки за човешки права и толерантност.

Икономически реформи в САЩ вече няма да са достатъчни и ефективни.

Ограничаване на висшата финансова олигархия,единствено може да спаси САЩ и да ги върне към капитализма на реалната икономика.

Необходим е нов „Граждански договор“ и нов политически съюз срещу властта на финансово-банковата олигархия.

Автор: Йордан Халачев
Източник: Уphalachev