Il Giornale, Италия | Русофобията – два века фалшификация, 2 част

в Свят

Il Giornale, Италия |  Русофобията – два века фалшификация, 1 част


Демократичната русофобия

Както обяснява Guy Mettan в книгата, която би трябвало да прочетат много антируски бъбривци от западната журналистика, английската русофобия издига идеята за руската опасност до световна ниво (Русия искала да завоюва не просто Европа, а целия свят).

Ако френската русофобия си останала в кръга на дипломатическите и философски кръгове, то англичаните я «демократизират», пренасяйки я в сферата на общественото мнение и манипулирайки обществото чрез символи.

В продължение на целия XIX век в британската публицистика «антируската истерия» достига невиждани по-рано в Европа висоти, пораждайки безкраен брой антируски стереотипи, създавайки предразсъдъци сродни на тези, които се опитват днес да сътворят западните СМИ.

Така например, по време на руско-турската война (1877-1878) английските публицисти хвърлили всичките си сили, за да демонстрират доколко руснаците и техните съюзници българите били «нечовешко жестоки, подли, невежи и порочни», характеризирайки при това турците като герои и премълчавайки за извършените от тях по отношение на християнското население жестокости.

Сега американските медии превърнаха кръвожадните и меркантилни ислямисти, получаващи пари от Саудитска Арабия (и ЦРУ) в «умерени въстаници», воюващи за свободата герои.

Западните СМИ твърдят, че освобождението на Алепо след дълги години джихадистки терор (финансиран от САЩ и Саудитска Арабия) е престъпление, извършено от Русия и Сирия.

Джон Маккейн
Джон Маккейн

Точно така, както Холивуд днес подхранва образа на злобния, престъпен, страхлив руснак, в XIX век английската литература създава образа на чудовищния и демоничен руснак.

Както припомня Метан, Драгула от романа на Брем Стокър бил не нещо друго, а проява под готически облик на най-лошите стереотипи, създадени от викторианска Англия за Русия и славянския свят — управлявани с помощта на варварски, жестоки и демонични принцове.

Неслучайно героят, който убива граф Дракула и освобождава света от кошмарния вампир, е английски адвокат.

След Втората световна война русофобията се експортира през океана. Според унаследената от САЩ схема, Москва, която е в онези години толкова ценен съюзник, както и Германия (защото XIX век за англичаните е век на противоборство с французите), внезапно станала враг номер едно.

Неслучайно Хенри Труман, президент на САЩ в епоха на студената война, се позовава на изфабрикуваното завещание на Петър Велики (което можете да прочетете в 1 част на същата статия).

(следва продължение)

News Front ПП

loading...
Il Giornale, Италия | Русофобията - два века фалшификация, 2 част by

Последни от Свят

Отиди Горе