ICON A5 катастрофира и уби дизайнера си

в Свят

Катастрофа с фатален край поставя под въпрос амбициите около новия персонален самолет Icon A5. Инцидентът отне живота на двама души, сред които бе и водещият инженер на машината Джон Карков.

По време на полет над изпитателната база на Icon във Вакавил, щата Калифорния, самолетът се разби след полет от около 20 минути. Освен Карков, в катастрофата загина и още един служител – Кагри Север.

Предварителната информация е за „прекалено остро вертикално спускане“. Ситуацията е особено странна имайки предвид, че самият Icon A5 е проектиран, за да направи полетите максимално есни. Самолетът има амфибиен характер и сгъваеми крила.

Самият Карков е опитен летец е пилотирал значително по-тежки и предизвикателни машини, докато е работил в Scaled Composites. Преди да се присъедини към Icon, дизайнерът бе сред създателите на GlobalFlyer и SpaceShip Two за Virgin Atlantic. Американският авиорегулатор тепърва ще разследва инцидента, но е ясно, че съдбата на компанията и на амбициозния самолет далеч няма да е лесна.

Иво Цеков,
Кaldata.com

loading...
ICON A5 катастрофира и уби дизайнера си by

Последни от Свят

Отиди Горе