IBM показа първия „масов“ квантов компютър (ВИДЕО)

в ПО СВЕТА

Още нещо, за което до скоро можехме само да мечтаем и да четем във фантастичните романи, е на път да се случи. Навлизането на квантовите компютри на пазара явно не е чак толкова далеч.

На CES в Лас Вегас, компанията IBM представи първия комерсиален модел на новия тип компютри, който рано или късно ще се вижда доста по-често извън лабораторните условия.

Именно така определят и от IBM своята машина. 20-кубитовата система комбинира в едно квантов и класически компютър и ще бъде предложена на редица клиенти за техните разработки и бизнес приложения.
Но не си представяйте нещо, което ще може да сложите на бюрото си

Както можете да видите и на графиката – компютърът е огромен. Комерсиалният вариант на IBM Q обаче включва в себе си всичко, от което компания може да има нужда за своите експерименти и разработки. На цена, която обаче за сега остава неизвестна.

От IBM подхождат доста предпазливо, като казват, че тепърва предстои да работят заедно с бъдещите купувачи на този вид компютри, за да изчистят всякакви проблеми, които могат да възникнат при първите версии на такова ново за пазара устройство.

При всички положения обаче IBM Q System One е огромна крачка в посока на комерсиализацията на квантовите компютри. Това мнение сподели и Арвинд Кришна, старши вицепрезидент на Hybrid Cloud и директор на IBM Research.

IBM Q System One обаче е първата система, която няма да се „строи“ в лабораторни условия, като специалистите са събрали всички необходими части в един блок, готов за транспорт и продажба и са направили така, че квантовите частици да не губят свойствата си.

Квантовите компютри, които ще доминират над възможностите на днешните компютри многократно, включват в себе си подсилени камери за задържане на квантовите битове, резервоари за течен хелий, както и друго криогенно оборудване, поддържащо температура, близка до абсолютната нула, много електроника и километри кабели.

Основната разлика в този нов вид компютри е начинът им на работа

Електронните изчислителни устройства в момента използват електричество, за да съхраняват и обработват данните. Квантовите компютри го правят като експлоатират квантовите свойства на атомите на елементарните частици.

И докато в традиционните днешни компютри битовете имат две възможни състояния – 0 или 1, то в квантовите модели информацията се съхранява в кюбити (квантови битове), които могат да са, не само в тези две състояния, но и в двете едновременно.

На практика това означава , че дори само един кюбит дава два пъти повече мощ на новите машини, а с увеличаването на кюбитите изчислителният капацитет се увеличава в геометрична прогресия, лесно достигайки до стотици хиляди пъти повече мощност от днешните компютри.

Светлин Желев, главен редактор на Kaldata.com

ПО ТЕМАТА