И новото ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” е менте

в България

Преди точно ТРИ седмици (на 10/11/2016 г.) блок №6 в АЕЦ “Козлодуй” беше включен в енергийната система на страната, след ремонт и частично (около 1/4-та част) презареждане с нов вид, по-мощно и много прехвалено ядрено гориво.

Часове преди това да се случи висш ядрен чиновник обяви “екстрите” на новото ядрено гориво по БНР, за което своевременно и добросъвестно ви разказах във “Включват бомба с часовников механизъм в АЕЦ “Козлодуй”.

В частност, в словото си мафиота заявява:

Бяха извършени всички технически дейности, които ще осигурят работата на блока на 104 %. Нещо повече – ние вече сме подновили лиценза за експлоатация на шести блок.

Или защото е глупак, или защото е патологичен лъжец той бърка БЛОК с РЕАКТОР. Новото ядрено гориво, което той хвали в ефир цели да вдигне мощността на РЕАКТОРА (топлинната, от делението на ядреното гориво) от 100% до 104%, което от своя страна ще доведе до вдигане мощността на блока (електрическата, на изхода) до 110-112%. На 104% и даже над 104% блока си е работил и преди да бъде заредено с новото по-добро ядрено гориво и сега ще ви покажа това, в сравнение с работата на същия блок през последните ТРИ седмици (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната графика):

На графиката виждате ДЕВЕТ моментни снимки на индикатора, показващ натоварването на блокове 5 и 6, в АЕЦ-а. На всяка една от тях има дата, час и електрическата мощност на съответния блок. Само една от от снимките е направена преди последното пускане на 6-ти блок, с новото и по-мощно гориво. Снимките нарочно съм ги поставил в разбъркан, не хронологичен ред. Така ще си направите труда да потърсите, откриете и сравните, как е работил блок №6 преди и след зареждането му с новото ядрено гориво.

Който желае може да си разпечата горната графика, да си изреже отделните снимки на индикатора и да си ги подреди в хронологичен ред.

Мислех да ви покажа и разкажа това едва след като се навърши поне един месец, след пускането на блока с новото гориво. НО едно извънредно събитие ме провокира да избързам. В началото на тази седмица ми беше изпратена публикация и коментарите към нея, в ПРО ядреното електронно издание Атоминфо.БГ, което изглеждаше ето така (нарочно не давам линк към оригинала, който иска сам може да си го намери, а също така показвам само коментарите, защото те са съществени):

В синия правоъгълник е заглавието на публикацията, така всеки желаещ може да я открие и се убеди в достоверността и, а в червената рамка – първият коментар. Тук е важно да се отбележи, че публикацията е датирана 10-ти ноември, в деня на пускането на блока, а коментара – 20-ти ноември, ДЕСЕТ дни по-късно.
Не знам кой и какво го е провокирало да зададе краткия, но много съществен въпрос. Предполагам, обаче, че причината за това се крие в горната графика с индикаторите за натоварването на блоковете. Човекът е забелязал, че вместо мощността да се повиши тя пада и няма изгледи скоро да се промени. Всичко е много просто? Съмняваш се – питаш.

Отговорът на съдържателя на сайта е огледален образ на пълнежа на лейката, която носи на раменете си.

Има ли разхерметизирана поне една ядрено — горивна касета? Честно казано не знам точният отговор на този въпрос в този момент. Аз живея на 125 километра от АЕЦ-а (по права линия) и не смея да припаря до нея.

Възможно ли е все пак такова събитие да се е случило и от АЕЦ-а и от Агенция ядрено регулиране (АЯР) да го крият? Категорично ДА! Такова събитие е възможно да се е случило и още по-вероятно и сигурно е, че те ще го крият от нас. Такова нещо се е случвало и през не далечната 2011-та г. (“И тишината леее…ко се пропука“)

Какво следва от евентуално потвърждение за повреда в целостта на ядреното гориво? Трудно е да се каже, когато всичко е покрито в мъгла. Първо трябва да се установи дали повредената касета е от стария или новия тип ядрено гориво. Ако е от стария тип, от колко време (години) е в реактора? Местоположението и. Оценка на възможността реактора да бъде спрян временно и повредената касета заменена с друга. И така на татък. Но за това се иска прозрачност. Ядрената мафия, обаче, предпочита тъмнината, докато не … но вие се сещате?

За финал ще ви онагледя частично вероятната картина. Ето една снимка на ядрено — горивна касета, използвана някога в някой от реакторите в АЕЦ-а.

Тази горивна касета не е разхерметизирана. На нея и е разкъсана горната дистанционираща решетка, част от скелета на снопа горивни елементи (тръбичките, в които е херметизирано ядреното гориво). Разхерметизиране би означавало спукване на някоя от вертикалните тръбички в снопа, което ще доведе до контакт на ядреното гориво с топлоносителя (водата), която отнема топлината от касетата и я пренася в парогенератора.

За сега няма повече какво да ви кажа. Ще следя развитието и ако има нещо ново ще го споделя.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
И новото ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е менте by

Последни от България

Отиди Горе