Хранят с гурме бойците на френски самолетоносач

в Свят

Бойците на френския самолетоносач “Шарл Дьо Гол” се радват на изключително качествена и скъпа храна, показа репортаж на френска телевизия. Корабът има 3 кухни и всички получават възможно най-луксозна храна, вкл. “гурме”, характерна повече за 5-звезден хотел, отколкото за военна част.

Мотивацията е, че бойците следва да са максимално добре нахранени, за да воюват най-качествено. Те получават балансирано меню и компромиси с храната не се правят, уточняват генерали. Франция е известна с това, че гражданите и по принцип ценят високо качествената храна, вкл. поне веднъж седмично ходят на скъп ресторант и профукват поне 200 евро там. Транспонирането на подобен модел и в армията обаче, пробужда доста сериозни въпросителни.

Исторически доказаният подход за възпитаване на боен дух е да се поддържат по-сурови условия. Тази схема е установена и въведена още от Римската империя, от която тръгва т.нар. “легионерски модел”. Т.е. сурови условия във всяко едно отношение за легионерите, което ги прави калени и непобедими бойци. В замяна те получават добро заплащане, което никога – дори в залеза на империята, не е отказвано или отменяно.

Моделът с разнообразните екстри в работата е полезен в други професии. Там с добро работно място, храна и тийм-билдинг, се сплотява колективът, и вероятно – спестяват се пари от заплати.

Но във военна организация, подобни разлигавящи подходи са доста съмнителни. Моделът на “армия – пълен пансион” е въведена първо в САЩ, и това доведе до нахлуване на множество неориентирани младежи, привлечени от добрите условия, както и от това че после им плащат висшето образование. Тези бойци се оказаха абсоюлтно неподготвени за реални бойни условия, и единствено огромното превъзходство на САЩ в жива сила и бойна техника ги направи победители. Но след това като трябваше да бъдато окупационна част, те се провалиха напълно.

В Българската армия от социалистически тип, бе заложен “легионерският модел”. Сурови условия и здрави тренировки. Отслужили в онова време разказват легенди за общите войнишки бакове. Дори не се раздавала храната по ред и на всеки. Отварят баката и всеки се втурва и каквото набара. Всеки бърка с ръце, кой взел мръвка, кой – картоф – това е оцеляването.

Въпросът как би се справила френската, отгледана с гурме, армия, с например българските кашици, е доста интересен. / ГН

loading...
Хранят с гурме бойците на френски самолетоносач by