Хиляди протестират в Гърция заради икономиите и пенсионната реформа, а в България спят

в ПО СВЕТА

Демонстранти са се събрали пред парламента в Гърция, за да протестират срещу мерките за икономии, които ще бъдат гласувани тази вечер, предаде ВВС, цитирана от Фокус.

Протестите са организирани на фона на опасенията за нова криза в еврозоната и ден преди предвидената за понеделник извънредна среща на еврогрупата.

Има опасения, че ако скоро не бъде отпуснат транш от помощта за Гърция, през юли страната може да не успее да плати 3,5 милиарда евро от дълговете си.

Общо около 15 хиляди души са участвали тази сутрин в Атина и Солун в протест срещу пенсионната реформа.

Сутринта около 7000 души са участвали в демонстрацията в Атина, а 6000 – в Солун.
Следобед в двата града е започнало второ събиране, в което засега участват по около 1000 души.

Демонстрантите издигат лозунги срещу предвидените рестриктивни мерки в рамките на изискваните от кредиторите на Гърция промени.

Гърция е „изпълнила основните“ цели на изискваните от кредиторите реформи и партньорите й от еврозоната ще започнат да обсъждат възможностите за облекчаването на гръцкия дълг. Това е заявил Жан-Клод Юнкер, цитиран от AFP.

„Сега тече първият одит на помощната програма и целите като цяло са изпълнени“, посочил е Юнкер в интервю за германски вестник.

В понеделник финансовите министри от еврозоната ще се срещнат, за да обсъдят одита за гръцките реформи. Те също така „ще започнат първите разговори как да направят гръцкия дълг изплатим в дългосрочен план“, посочи Юнкер.

източник: 24chasa.bg