Хайде да си мерим … самолетите?

в България

Решението на арбитражния съд в Женева срещу НЕК, заради спряния проект за изграждане на АЕЦ “Белене” изобилства от откровени гаври на руснаците с родните представители на ядрената мафия.

И сега ще ви покажа една от най-култовите от тях.

Епизодът, който ви предлагам да видите се намира на страница 55/412 от Решението.

И той изглежда ето така,

(за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната снимка):

От преразказа на хронологията на взаимоотношенията между българската НЕК и руската Атомстройекспорт, след подписване на Споразумението за намерението в бъдеще да бъде сключен Договор за изграждане на АЕЦ “Белене”, става ясна една от гаврите. Нашите са настоявали конструкцията на реакторното помещение да бъде толкова здрава, че да може да издържи на падане върху него на самолет от модела Боинг 747, а руснаците са се пазарили за по-лек вариант, без да се уточнява марката и модела. И тази безсмислена игра на котка и мишка е продължила с месеци.

За да си изясня, сам на себе си, а също така да го покажа и на вас се поразрових и открих списък с тегловните характеристики на повечето модели граждански самолети, които летят по света. И попаднах на такъв в Уикипедия (ТУК). От пребогатата таблица на десетки модели самолети става ясно, че различните модификации на Боинг 747 тежат чисто (без хора и товари в тях) между 260 и 330 тона. В същото време руските Илюшин ИЛ-86 тежи 175 тона, а Туполев-154М тежи само 80 тона. Усещате ли разликата?

Продължете да четете Решението и със сигурност ще попаднете на още много подобни издевателства.

Георги Котев

loading...
Хайде да си мерим ... самолетите? by

Последни от България

Отиди Горе