Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Haaretz: Благодаря на майка-Русия, че постави Израел на мястото му

в Свят
Loading...

«Изпод мъглата се прокрадва лъч на надежда: някой слага рамки на позволеното за Израел. За първи път от много години друга държава дава ясно да се разбере, че влиянието на Израел има граници, че не е нормално да се прави всичко, което той си реши, че не само той участва в играта, че Америка не може винаги да го прикрива и че той не може да причинява вреди безкрайно», пише кореспондентът на Haaretz Гидеон Леви.

Според журналиста, на Израел са му нужни подобни ограничения като въздуха.

В последните години «високомерието» и геополитическата обстановка са позволили на страната да «излезе извън всякакъв контрол».

Самолетите на Израел можеха да патрулират във въздушното пространство на Ливан, все едно това е негово пространство, бомбардираха Сирия.

Войската на Израел периодично унищожава Газа, държи я в «безкрайна обсада» и продължава да «окупира» западния бряг на река Йордан.

«Внезапно някой се изправи и заяви: «Я стига вече! Поне за Сирия — край, стига».

Благодаря на майка-Русия за това, че ограничава детето, което отдавна никой не е усмирявал», подчертава авторът на статията.

Според него, руският отговор е предизвикал «вцепенение» в Израел, което само е показало, доколко страната се нуждае от «отговорен възрастен, способен да го обуздае».

Та в продължение на десетилетия Израел не се е сблъсквала с подобен «странен феномен».

През лятото агенция Bloomberg цитира бивши и действащи израелски чиновници, които заплашваха, че ВВС на страната ще бомбардира С-300, ако Русия достави комплексите в Сирия.

Но сега гласовете им притихнаха, отбелязва Леви.

Според журналиста, всяка държави има правото да притежава ПВО, в това число Сирия, и никой не е длъжен със сила да я лишава от такава възможност. Но тази проста истина звучи за израелските военни като нещо «нечестиво».

Те «безнаказано» се намесваха в делата на региона, прикривайки се зад настоящи или измислени опасения за националната сигурност. Но всичко това неочаквано се сблъска с руското НЕ, което върна Израел в реалността.

Когато Израел беше на седмото небе от щастие заради това, че САЩ прехвърлиха посолството в Ерусалим и съкратиха финансирането на UNRWA (Близкоизточната агенция на ООН за помощ на палестинските бежанци), от страна на Москва прозвуча предупреждение.

«Русия демонстрира пред света начин, по който вече трябва да се общува с Израел, използвайки само този език, който той разбира.
Нека тези, които наистина са загрижени за благополучието на Израел и за справедливостта, да научат как се прави това: само с употребата на сила», твърди авторът на статията.

Според него, само когато Израел бъде наказван и бъде заставен да си плати сметките, той ще започне да постъпва правилно.
Нека ВВС добре да се замислят, преди за започнат в Сирия поредната бомбардировка, «чиято важност не е ясно съществува ли или не».

«Ако подобно руско НЕ бе надвиснало над небесата на Газа, можехме да избегнем много безполезни смърти и разрушения.

Ако международните сили бяха дали отпор на израелската окупация, тя отдавна би завършила.

Вместо това виждаме Доналд Тръмп във Вашингтон и жалките осъждания от страна на ЕС», завършва Гидеон Леви.

Превод и редакция: Петя Паликрушева, News Front
Източник: https://www.haaretz.com/opinion/.premium-to-russia-with-love-1.6511224

Последни от Свят

Отиди Горе