Гутериш реши: Назначава за свой заместник “славянин, вероятно българин”

в Свят

Най-вероятно става дума за Ирина Бокова, която бе първата кандидатура на България за шеф на ООН

За първи път официално бе обявено, че новият генерален секретар на ООН Антонио Гутериш ще назначи за свой заместник “славянин, вероятно българин”, пише списание “Икономист”. Най-вероятно става дума за Ирина Бокова, първата кандидатура на България за шеф на организацията.

Тъй като окончателното решение при избора на генерален секретар зависи от Кремъл и Белия дом, победата на Гутериш е решена при условие, че за негов заместник бъде назначен славянин и по-скоро българин, се казва още в статия в списанието.

До сега изборът на генерален секретар се случваше при затворени врати, без кандидатите да правят публични изяви. За първи път тази година кандидатите за поста имаха изслушвания пред Общоно събрание на ООН. След тези изслувшания, се преценяваше кой кандидат да бъде насърчаван или обезкуражаван, пише „Икономист“. В това състезание Гутериш надмина своите опоненти и зае първо място на финала.

Сега пред Гутериш стоят няколко предизвикателства- икономическото развитие, човешките права и запазването на мира. Един от големите проблеми, които ще трябва да решава португалецът е конфликтът в Сирия. От спешно внимвание се нуждаят още конфликтите в Йемен и Либия, пише още „Икономист“. / Nbox.bg

loading...
Гутериш реши: Назначава за свой заместник "славянин, вероятно българин" by

Последни от Свят

Отиди Горе