Guardian: Явно не можем да победим Путин, тогава трябва да си сътрудничим с него

в Свят
Loading...

В Москва считат, че видеообръщанието на Юлия Скрипал е било направено под натиск, те отбелязват, че не виждат причина да имат доверие на думите й.

 

Подобна реакция от страна на Русия бе твърде предсказуема, пише журналистът Ангус Роксбург в The Guardian.

 

Той отбелязва, че в него се е създало точно обратното впечатление.

Според него, изявлението на Юлия се е различавало от режисираните признания от съветската епоха. На авторът му изглаждало, че Юлия била спокойна, няколко пъти се отклонявала от написания текст, а това, че говорила показвало, че Юлия е направила изявление, а не импровизация.

Авторът твърди, че нищо в обръщението на дъщерята на бившия руския двоен агент Сергей Скрипал не го е подтикнало към мисълта, че Юлия не е вярвала в това, което говорила.

И макар, според Роксбург, най-добрият начин да се разсеят съмненията е да се направи пресконференция или интервю с Юлия Скрипал, той отбелязва, че може да се разбере нейното нежелание да участва в подобен род мероприятия.

Работата е в това, че Юлия отбелязала, че в дългосрочна перспектива би искала да се върне в родината си.

Всяко интервю би я заставило да мисли за виновника и за причините за отравянето, докато връщането й в Русия зависи от нейното мълчание за подозренията си, пише авторът.

Фактът, че тя отново вежливо отказва да си сътрудничи с руското посолство и емоционално благодари за грижата, която получава от Великобритания, нагледно демонстрирало на кого има по-голямо доверие Юлия, пише журналистът.

Той отбелязва, че, независимо от това, че авторът на покушението остава неизвестен, няма основания да се подозира който и да е друг, освен Русия.

Авторът, обаче, отбелязва, че Великобритания не е успяла да предостави убедителни доказателства по случая.

Например, никой така и не е могъл да обясни защо от толкова токсичния «Новичок» са се отровили само трима и защо те не са починали.

А появилата се версия странно съвпадна с исканията да се увеличи отбранителният бюджет на Великобритания.

Британският журналист отбелязва, че дори неговата убеденост, че вината за отравянето лежи върху Русия, се основава само на интуиция и на прецеденти, а не на неоспорими факти.

Заедно с това остава важният въпрос — как Великобритания трябва да изгражда отношенията си с Русия, чийто лидер твърди, че може безнаказано да действа по целия свят, щом същото правят САЩ вече десетилетия.

Авторът твърди: ще разберем ли някога на кого лежи отговорността за отравянето на Скрипал — върху Путин или върху някой друг, движим от прекален патриотизъм, отглеждан в съвременна Русия.

И допълва: вероятно това така и няма да стане известно.

Западът може да отговори на действията на Русия чрез засилване на истерията и натиска или да приеме факта, че няма друг избор, освен да работи с Путин в следващите шест години.

«Западът не може да победи Путин, но ние можем поне да се опитаме да направим следващите шест години по-малко опасни», завършва  Роксбург в The Guardian.

Превод и редакция: Петя Паликрушева, News Front

Последни от Свят

Отиди Горе