Грешка в превода за милиарди

в Некатегоризирани

Вчера (25/10/2016 г.) министър енерГЕПИка Теменужка Петкова ни удари с нова, много тежка секира.

Това се случи на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, където тя се срещна и аплодира подписването на документи с представители на руски и френска фирми, за поредното ни мощно оскубване.

Но нека се придържаме към протокола?

Ето как осветява събитието (из)родното Министерство на енерГЕПИката на интернет страницата си:

„Заедно с партньорите от Росатом завършихме успешно работата по дейностите за удължаване живота на 5-ти блок на атомната централа в Козлодуй. Двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ произвеждат 33% от енергията в страната, продължаването на тяхната работа е един от приоритетите в енергийния отрасъл за настоящето правителство“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на официалното предаване на заключителните отчетни документи по проекта.

А ето как осветява същото събитие държавната корпорация Росатом:

25 октября 2016 года на АЭС «Козлодуй» прошло мероприятие, посвященное завершению работ по контракту между АЭС «Козлодуй» и Консорциумом АО «Русатом Сервис» – АО «Концерн Росэнергоатом» – EDF на обоснование возможности продления срока эксплуатации энергоблока № 5 АЭС «Козлодуй».

В превод:

„На 25 октомври 2016 година в АЕЦ „Козлодуй“ се проведе мероприятие, посветено на приключване на работите (дейностите) по договора между АЕЦ „Козлодуй“ и Консорциума АО „Русатом Сервиз“ – АО „Концерн Росенергоатом“ – EDF за обосноваване на възможността за продължаване срока на експлоатация на блок №5 в АЕЦ „Козлодуй„“

Забелязахте ли разликата? Според (из)родното министерство удължаването на нещо си вече се е случило, а според Росатом до сега само се е установило, че удължаването някога е възможно да се случи. А сега де? Кое от двете е вярното?

Понеже съобщенията бяха публикуване вчера то аз не можах да заспя цяла нощ, но така и не разбрах, кое от двете твърдения е по-истинско и вЕрно. А може би нито едно от двете? Така ми се струва по-справедливо? Нито една от двете страни в мероприятието не иска ние да знаем истината. В противен случай матряла ще разбере, че всъщност няма нужда от никакво удължаване и грабежа от джобовете му ще секне?

Случайната „грешка“ за която ви разказах много ми напомня на подобна, на най-високо световно ниво, когато преди години САЩ и Русия играеха постановката РЕСТАРТ на отношенията помежду им. На бутона за рестартиране, в ръцете на министър Лавров и секретар Клинтън, по грешка е изписана руската дума ПЕРЕГРУЗКА (претоварване) вместо переЗАгрузка (презареждане).

Всички подобни „грешки“ винаги се отразяват много тежко върху матрялите по целия свят, независимо къде. Така ще бъде и с вчерашната „грешка“ на министър енерГЕПИка.

ЛЮБОПИТЕН ФАКТ! Вече ДВАДЕСЕТ часа след провеждане на описаното мероприятие самата АЕЦ „Козлодуй“ все още не ни е осветила за радостното събитие. Сигурно единствената грамотна писарушка в тази фабрика е в болнични?

Георги Котев

 (Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)