ГОРДОСТ ОТ СРАМА

в България

Най-елитният ни Софийски университет “Климент Охридски” попадна в “престижна” класация на (не)престижно място според самия него и медиите


Класация на място № 928 и сред тройкаджиите на място № 237


“Софийският университет е сред първите 250 висши училища в престижна международна класация” – това е заглавието на информацията на БТА.  И другите медии са надули фанфарите по повод случилото се. И пресцентърът на СУ “Климент Охридски”, който ги е информирал.

Историята обаче е точно като във вица: не били компютри за износ, а компоти, и не сме ги изнесли, а ни върнали обратно заради рекламация на качеството.

Класацията. наистина е авторитетна.

Times Higher Education World University Rankings се прави от 2004 и дава рейтинг на първите 1000 университет по света. Състои се от няколко отделни класации – световна, на ВУЗ в развиващите се държави, на американските, латиноамериканските, азиатските и т.н.

В световната класация родната “Алма-Матер” е в групата след 800-то място. – на № 928, като продължава да бележи отстъпление.

С изключение на Македония всичките съседни държави са се представили значително по-добре, вкл. и техни ВУЗ извън столиците им.

В тази класация не фигурира нито един друг български ВУЗ, а като гледам и СУ “Климент Охридски” е на път да изпадне от нея.

Давам линк: timeshighereducation.

Фанфарите и гордостта е за това, че в групата на развиващите се държави и тези от БРИКС Университета е попаднал в групата от № 200 до № 250 на № 237.  Т.е. че е изпреварил University of Lahore, сродно учебно заведение в Лахор, Пакистан, Mansoura University в Египет, University of South Africa в Южноафриканската република и т.н.

№ 1 в родната класация – СУ “Кл. Охридски” е изпреварено обаче в тази група от университети, които не са първенци по рейтинга в своите си държави – например University of Ibadan. Нигерия и т.н .

Давам линк и от тази класация: timeshighereducation.

Въобще се помпа тъпа гордост заради нечуван срам! /Григор Лилов, Фейсбук

loading...
ГОРДОСТ ОТ СРАМА by