Глупостта е опасна за вашето здраве | Роби на системата: Истината за картончетата, които търкате

в България
Loading...

Един страшен вирус броди на българските земи. Не става дума за грип или друга болест, не! Става дума за нещо, което е по-страшно от наркотик, по-опасно от атомна бомба и по-глупаво от Тримата глупаци на Доньо, взети заедно.

Става дума за нещо, което ви превръща в бродещо хазартно зомби, което брои последните си стотинки, за да си купи картонче, но пази левче, с което да го изтърка! Много е страшно.. Огледайте с! Все по-често се натъквам на хора, които нямат пари за елементарни човешки нужди, даже и за храна, но са готови да просят монети по улиците, за да ги похарчат за лъженадежда. От рано сутрин в магазините е пълно с хазартни зомбита, които търкат картончета в очакване на заветната печалба.

Стоиш в хранителен магазин, например. Пред теб човек опърпан, окъсан държи в ръцете си маргарин, 3 кренвирша и едно хлебче. Касиерката ги таксува общо 4.50. И изведнъж сметката набъбва на 10 лева, останалото до тази сума са картончета за лотарията.

Питаш се, как е възможно? Да ядеш маргарин и кренвирш, а да похарчиш много по-голяма сума за картончета в очакване на печалба? Не мога да го възприема, по принцип не обичам хазарта в каквато и да е било негова версия, но това определено ми идва в повече.

,,Следващият моля” и някаква жена подава кисело мляко, натрошено сирене (очевадно имитиращ продукт), хляб и 6 яйца. ,,Маркирайте последно яйцата, защото не знам дали ще ми стигнат парите”, казва жената… Отварям уста, за да каже ,,оставете яйцата на жената, аз ще ги платя” (случва се, понякога правя такива неща, защото не понасям, когато пред очите ми хора да се лишават от храна), но в този момент тя посяга към пирамидата с билетите.

Застивам зяпнал, иде ми да изкрещя от ужас! В каква държава живея, по дяволите!
Възможно ли е това, или е плод на кошмарна халюцинация? Да се откажеш от храна заради комар?

И въобще, какво правите, бе хора?! Тъпчете се с имитиращи храни, а купувате билети, имитиращи печалби? Лишавате се от нещо необходимо в името на илюзия? Защо си го причинявате? Замислете се!

Какъв е девизът на тази игра? ,,Няма такива печалби!”. Е, тогава какво очаквате, да спечелите ли? Не се превръщайте в поредното зомби, даряващо заплатата си на търговците на илюзии. Не бъдете наивни, не бъдете глупаци, не се подвеждайте по скъпо струващи реклами!

Някъде в бъдещето Световната здравна организация ще разпореди върху тези билетчета да има предупредителни надписи, както върху кутиите с цигари сега. Да заемат най-малко 30% от площта на билетчето и да бъдат достатъчно плашещи и отблъскващи, за да карат хората да се замислят, преди да заменят кило домати срещу илюзия.

Отсега мога да предложа първият подобен надпис. Глупостта е опасна за вашето здраве!

Автор:Цветан Фиков 
Източник: no-comment.bg

Акад. Петър Иванов: Дадохме цяла България – на Н.Пр. Б. Б. от с. Банкя, а за народа – картончета, да ги търка. Боже мили, какви глупаци сме!

Последни от България

Отиди Горе