Глобализацията, неолибералната политика и краят на средната класа

в Свят

Глобализацията и неолибералната политика така любими на ГЕРБ и РБ и рефлектиращи в икономическите им политики (извън крещящите кражби и корупция),но основа и на бюджета за 2017 год. доведоха до любопитни неща и в Съединените щати, и в Германия и в Европейския съюз.

До голяма степен, точно сбърканите политики за деиндустриализация и допускането на свръхмощни интерконтинентални корпорации и финансови групи да станат по-силни и от световните колоси САЩ и ЕС, да не говорим за малките и средни държави доведе и до Брекзит и до Тръмп, и ще доведе до крайнодясната експлозия в Европа.

В България, може и да не дочакаме идването на средната класа, а ще продължим да увеличаваме бедните в чужбина.

И връх на сладоледа е, че купени и зависими държавници,(защото не допускам да са напълно малоумни),продължават безсрамно да пледират за ТТПИ, СЕТА и да лобират срещу народите и държавите си.

Резултатът — средната класа в Китай расте и богатее, средната класа в САЩ и Европа намалява и обеднява!
Нека да разгледаме точно техните статистики и помислим “кои луд, кой прав”:

Повече от 700 млн. китайци са изведени от бедността през последните 30 г..

Продължителността на живота се е увеличила от 35 г. през 1949 г. до 76, 34 г. през 2015 г., като това поставя Китай на едно от първите места.

Нивото на грамотността се е повишило. През 1949 г. повече от 80% от населението в страната е било неграмотно и само 20% от децата са посещавали училище, докато през 2015 г. 99,88 % посещават начално училище и 87%: гимназия.

Китай вече има най-много милиардери в света. Китай задмина САЩ по количество на доларови милиардери. Техният брой се е увеличил от 242 до 596.

Неолибералната политика намали драстично средната класа в Германия и САЩ.

Средната класа беше основата на западното общество, но и в Америка, и във Федералната република нейният дял в структурата на населението намалява драстично.

И в Германия, и в САЩ хората със средни доходи намаляват, най-голямото обедняване се наблюдава сред младежите и мигрантите, сочи анализ на Германския институт за икономически изследвания /DIW/.

В Германия през 1991 г. 60% са разполагали със средни доходи, а през 2013 г. – 54%.

Разслоението на обществото продължава — в Америка делът на получателите на висок доход се е увеличил от 5% на 9%, а в Германия – от 2 на 4%.

Едновременно с това делът на хората с ниски доходи е нараснал сред американците от 18% на 20%, а сред немците – от 20% на 21%.

И в САЩ, и във ФРГ делът на хората със средни доходи сериозно се свива във възрастовата група от 30 до 44 години.

Младите хора на възраст от 18 до 29 години и в САЩ, и във ФРГ все по-трудно могат да се издигнат в средната класа и да останат там.

Средната каса в Евросъюза намалява драстично, констатира доклад на Международната организация на труда (МОТ).Поради икономическия спад тази група е пострадала сериозно в страни като Гърция, Испания, Естония, Кипър и Португалия. В Централна и Източна Европа ръстът на средната класа „бе спрян от кризата“. А в редица други държави, особено в Германия, „ерозията на средната класа бе забелязана отпреди кризата“, тя намаляваше годишно с 3 процента. В страните, където тази класа продължава да се държи, по-специално в Дания и Швеция, в много от семействата работят двама души, отбелязва се още в доклада. „Това означава, че наличието на една заплата (на семейство) може вече да е недостатъчна, за принадлежност към средната класа“.

Американците от средната класа вече не са мнозинство, а са изместени от социалните групи под тях.

В началото на 2015 г. 120,8 милиона американци живеят в домакинства със средни доходи, а 121,3 милиона – в домакинства с ниски или високи доходи.

През 2015 г. 9% от американците са в групата с най-високи доходи, което е двойно по-голям дял в сравнение с 1971 г., когато те са 4% от населението. Делът на американците с най-ниски доходи също се е увеличил от 16% през 1971 г. до 20% през 2015 г.

Средната класа в САЩ се свива и делът на американците в тази група намалява от 61% през 1971 г. до 50% през 2015 г. Младежите между 18 и 29 години стават повече в групата на американците с ниски доходи.

Средната класа е била засегната от увеличените разходи за здравеопазване и колеж, както и от изгубените работни места със среден доход.

Средните доходи на тричленно семейство са се понижили до 69,5 хил. долара годишно от 73 хил. през 2000 г. За 82% от средната класа сега е по-трудно да поддържа стандарта си на живот, отколкото преди 10 години.

Намалял е делът на тези, които очакват стандартът на децата им да е по-добър от техния собствен – 43% спрямо 51% през 2008 г.

Бедните жители на “Бруклин” живеят средно с 11 години по-малко от богаташите на Уолстрийт. Жителите на Манхатън около Уолстрийт живеят средно до 85.4 години – с цели 11 години повече.

Половината от световното богатство е в ръцете на 1% от населението. Данните сочат, че около 3.4 милиарда души на планетата (70% от населението) имат собственост за по-малко от 10 000 долара.

Затова ли Китай плаши Тръмп, затова ли отсвирва Европа и търси Русия?

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

 

loading...
Глобализацията, неолибералната политика и краят на средната класа by

Последни от Свят

Отиди Горе