Германското разузнаване е подслушвало: президенти, министри, военни, премиери ѝ правителствата на десетки страни от ЕС и НАТО

в ПО СВЕТА

Според агенция ДПА, федералната разузнавателна служба на Германия БНД през 2013 година е подслушвала правителствата на десетки страни от ЕС и партньори от НАТО.

Агенцията се позовава на документ на парламентарната комисия по контрол на специалните служби.

«Твърде интензивно е било подслушването на дипломатически представителства на страните от ЕС и НАТО в целия свят», съобщава информационната агенция от Германия.

Следени са 3300 обекта, сред тях има президенти и правителствени ръководители, министри, военни учреждения. Обектите на най-високо ниво са били няколко десетки.

Един от подслушваните е германски гражданин. Подслушването на германски граждани  е забранено от Конституцията на страната и този прецедент няма да бъде подминат леко.

Шпионските скандали в страни — партньори от НАТО започнаха след разкритията на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън, от които стана ясно, че американското разузнаване е шпионирало стотици хиляди граждани в Германия. ЦРУ е било подпомагано от германските си колеги.

БНД твърди, че след разкритията на Сноудън през 2013 година практиката за следене на партньори от НАТО и ЕС е била преустановена. / News front