Германското контраразузнаване следи 90 джамии

в ПО СВЕТА

Около 90 джамии в Германия се наблюдават от Федералното ведомство за охрана на Конституцията. Това съобщи пред телевизия А Ер Де директорът на службата, която отговаря за контраразузнаването, Ханс-Георги Маасен.

„Ние сме обезпокоени, че в Германия съществуват много ислямистки клетки, които ние трябва да държим под око“, каза той. Маасен алармира, че съществуват молитвени домове в домашни условия, в които младежите се призовават към тероризъм.

Той подчерта, че ведомството няма планове за следене на мюсюлманите, които живеят във Федералната република, но наблюдава религиозните и политически екстремисти. Властите се нуждаят от сътрудничество с мюсюлманската общност за „създаването на коалиция срещу екстремизма“, посочи Маасен.

Той заяви, че заплахата от осъществяването на терористични атентати на територията на Германия, както и преди остава висока. „Ислямска държава“ иска да извърши терористични атентати у нас“, каза директорът на контраразузнаването, добавяйки, че няма данни за конкретни планове за нападения.

Според оценки на ведомството, над 800 ислямисти от Федералната република са отишла да воюват в Сирия и Ирак на страната на ИД. Около 260 от тях са се завърнали в Германия. /БГНЕС

Снимка: джамия „Баня Баши“ – София / БЪЛГАРИЯ 

Последни от ПО СВЕТА

Don`t copy text!
Отиди Горе