Германия счупи рекорда за ток от слънцето, за ден 2

в Свят

Съобщих ви тази супер новина преди ДВА дни в “Германия счупи рекорда за ток от слънцето, за ден“, НО понеже показах само рекордното постижение за деня, без да има възможност за сравнение и убеждение, че това наистина е абсолютен рекорд №1 реших да допълня аргументацията с безспорни факти.

За целта ще се обърнем пак към супер сайта ENERGY CHARTS, който показва всичко за електроенергетиката във Федерална Република Германия, почти в реално време и с богат архив, назад в годините.
И ето я доказателствената графика,

(за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

Жълтите стълбчета/барчета представляват количествата произведена електроенергия само от СЛЪНЦЕ, по дни, от началото на 2017-та г. Третото, от дясно на ляво, стълбче показва рекордното постижение за всички времена. Каренцето с датата и произведеното количество (в ТЕРА-Ват-часа, 1 ТВт.ч = 1 000 000 000 кВт.ч) се появява, когато допрете с мишката съответното стълбче, за деня.

А за да няма съмнения, че това е наистина резултат №1 в историята на Германия реших да ви покажа и аналогичните графики за предходните ДВЕ години, 2016-та и 2015-та. И първата изглежда ето така:

За да не зацапвам графиката с рекордното постижение реших да ви покажа инструментите за навигация на интерактивната графика на този пример. Червените стрелки показват опциите, които трябва да активирате, а сините стрелки – опциите, които трябва да ДЕЗактивирате.Всичко е много просто?

На сайта има архив с подобни графики до 2011-та г., включително. Но няма смисъл да ги поставям тук. Всеки от вас може сам да си ги разгледа. Ще ви кажа, обаче, защо е логично преди 2015-та година да НЕ Е възможно да има постижение по-добро от последния рекорд. Обяснението е повече от просто. През 2014-та г. сумарната инсталирана мощност на всички фотоволтаици в Германия беше 36 ГВт, а през настоящата 2017-та г. са вече 40 ГВт.

Очаквам в рамките на тази година и този рекорд да бъде подобрен, поне още веднъж.

А ако още се чудите, защо България се движи в обратна посокa, можете да откриете отговорите в “За кого работи Петьо? 2” и “Министър получи инструкции на македонски език“.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

 

Германия счупи рекорда за ток от слънцето, за ден 2 by

Последни от Свят

Отиди Горе