Германия изтегля военния си контингент от “Инджирлик”

в Свят

Германското правителство взе решение да изтегли своя контингент от турската военна база „Инджирлик“, от която се извършват част от операциите на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“

 Решението на властите идва, след като преговорите в последния момент с Турция не можаха да решат ескалиращата криза между двете държави.

Военният контингент и оборудване, включително и няколко разузнавателни изтребителя „Торнадо“, ще бъдат преместени в базата „Асрак“ в Йордания, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Германия разполага с над 250 души военен персонал в „Инджирлик“, който извършва разузнавателни мисии в Сирия и изпълнява операции по зареждане с гориво на партньорски самолети, част от коалицията.

Разполагането на германските сили обаче се превърна в повод за редица спорове между Анкара и Берлин, след като турските власти неведнъж отказваха на германски представители достъп до съоръжението. За първи път Анкара отказа достъп, след като германският парламент одобри резолюция, в която масовото избиване на арменци в Османската империя по времето на Първата световна война се определя като геноцид.

Друг отказ за достъп беше наложен на германски депутати миналия месец в знак на протест заради това, че Берлин предоставя политическо убежище на турски граждани, обвинени в съпричастност към опита за преврат в Турция от 2016 г.

В понеделник германският външен министър Зигмар Габриел замина на посещение в Турция, където проведе разговор със своя колега Мевлют Чавушоглу, но така и не можа да изглади конфликта. След срещата Чавушоглу заяви, че „не би искал да вижда членове на ФЕТО (т. нар. фетулахистка терористична организация, сочена от властите за организатор на опита за преврат – бел ред.) да се укриват в приятелската страна Германия“.

От своя страна Берлин заяви, че не може да разполага свои войници на място, достъп до което нямат негови представители.

По думите на Фон дер Лайен промяната на базата ще доведе до временни затруднения на операциите по зареждане с гориво на приятелски самолети за период от около две до три седмици, а разузнавателните полети на изтребителите „Торнадо“ ще бъдат преустановени за два до три месеца.

Смяната на базата няма да изиска предоставянето на нов мандат от германския парламент, но правителството все пак може да поиска одобрението на депутатите по политически причини. /АФП / БГНЕС

Achtung! Бундесверът идва от ”Инджирлик” в България

Германия изтегля военния си контингент от "Инджирлик" by

Последни от Свят

Отиди Горе