ГЕРБ зомбяса! Плосък данък и осигуровки върху служебен GSM

в България

Ползването на фирмени автомобили, телефони и друга техника за лични нужди да се облага с „плоска“ ставка от 10%, която да се удържа на работника, а също – да му се удържат и осигуровки. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от Менда Стоянова и група зомбирани депутати от ГЕРБ. Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя, но ще се приспада от заплатата на работника. Това на практика е нов ред ред за облагане, свързан с „данък уикенд“, след като от началото на годината влязоха в сила неясни текстове за това как компаниите да отчитат ползването на фирмени коли, имоти или телефони за лични цели и да връщат съответната част от ДДС на държавата. Заради липсата на този обещан още през февруари ред много компании отлагаха декларирането, че фирмени активи се ползват и за лични нужди. По тази причина в бюджета през първите месеци влязоха минимални суми ДДС от този „данък уикенд“, пише „Капитал daily“ в днешния си брой. Макар да е неизгодно, много фирми през последните месеци директно продадоха луксозните си джипове на собственика или мениджъра, за да избегнат бюрокрацията.

За да компенсират тези загуби, герберите са измислили и въвеждане на закона със “задна дата”. Закони със задна дата по принцип не са забранени в България, така както не са забранени и ред други идиотщини. Но данъчен закон със задна дата е пълен абсурд, излиза че можеш да се окажеш нелегален, дори да си си платил всички данъци. Защото после някой променил закона, след като вече си ги платил.
В законопроекта е посочено, че работодателят има право на избор. Или да плаща окончателен данък върху разходите по използването на активите (автомобили, недвижими имоти и др.), или на служителя да му бъдат удържани данък общ доход и осигуровки, тъй като разходите се считат за “доход в натура” за служителя.

Цинизмът на Менда обаче стигна върха с думите: „Това е начин, чрез който поне малко да облекчим работодателите, когато фирмените активи се използват и за лични цели“. Облекчават работодателите като ги товарят с нова бюрокрация и с нови данъци. Странно защо герберите така не облекчат себе си. Например да въведат “данък-депутат” и той да е още 10% от заплатата, заедно с плоския данък. Ще са много облекчени, поне по логиката на Менда.

При различните видове активи ще се използва различен подход за определяне на данъчната основа по новия данък. При автомобилите ще бъде използвано изминатото разстояние или времето. При недвижимите имоти ще се използва площ или време на използване. При всички останали случаи (например сметки за телефон, интернет, лаптопи и т.н.) компаниите ще могат автоматично да отчитат 20% от разходите за ползване за лични цели.

Както и да се смята данъкът обаче, крайната цена винаги се плаща от обикновения народ. Работодателите в случая са просто посредник, който ще загуби от бюрокрацията. Но крайната сметка винаги накрая се взима от заплатите на обикновените хора. От които 30% все още намират Бойко Борисов за “готин”… /ГН

loading...
ГЕРБ зомбяса! Плосък данък и осигуровки върху служебен GSM by

Последни от България

Отиди Горе