ГЕРБ внесе отново Закона за концесиите! Депозиран е днес в Народното събрание

в България

На 2 феврури президентът Румен Радев наложи вето върху законопроекта, който създава условия за корупция

ГЕРБ внесе отново в парламента Закона за концесиите, който бе върнат от президента Румен Радев по време на служебното правителство на Огнян Герджиков.

Нормативният документ, който предизвика протести, е депозиран днес в деловодството на Народното събрание, показа проверка на Епицентър.бг.

Ветото на президента дойде след протести срещу бързото гласуване на документа в последните дни на 43-ото Народно събрание. Според Румен Радев, текстовете дават възможност за корупционни практики и за вземане на решения, които могат да ощетя обществения интерес.

Основните притеснения срещу Закона за свързани с възможността за удължаване на срока на концесиите, който може да стане безкраен. Според ГЕРБ забавянето може да доведе до финансови санкции от Брюксел, тъй като местният закон не е бил синхронизиран навреме с европейските изисквания.

Законът беше приет на второ четене в пленарна зала на 24 януари. Гласуването мина на практика без дебати и след три опита за сформиране на кворум. Основната причина за промените беше необходимостта да се транспонира европейска директива и затова от ГЕРБ настояваха той да бъде изтеглен напред в дневния ред, тъй като България е заплашена от санкции заради забавянето.

Едно от основните възражения срещу закона е възможността за удължаване на срока на концесиите. Приетият закон предвижда ограничение на срока на концесията от 35 години, но той ще може да бъде удължаван с решение на парламента. Издадените от кметовете концесии също ще могат да се удължават, но с решение на Общинския съвет, подкрепено от 2/3 от тях.

Епицентър.бг

loading...
ГЕРБ внесе отново Закона за концесиите! Депозиран е днес в Народното събрание by