ГЕРБ се отказа да оттегля Бюджет 2017

в България

Правителството няма да оттегли законопроекта за държавния бюджет за 2017 година. “Няма да оттеглим законопроекта, той ще бъде подложен на гласуване в парламента”, е заявил пред “Медиапул” финансовият министър Владислав Горанов. В края на миналата седмица той обяви, че при евентуална оставка всички внесени законопроекти ще бъдат оттеглени, включително този за бюджета.

В интервю за “Инвестор бг” в понеделник сутринта председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) също обяви, че Бюджет 2017 ще бъде оттеглен. В ранния следобед обаче и Стоянова е потвърдила пред “Медиапул”, че в крайна сметка проектът няма да бъде оттеглен.

“Разгледахме всички плюсове и минуси. Законопроектът за бюджета наистина е най-политическият закон и не е редно правителство в оставка да налага приоритетите за следващата година. Предвид факта обаче, че не е ясно кога ще има ново редовно правителство и че е възможно т. нар. въртележка да се удължи, преценихме, че е по-добре да не оставяме държавата без бюджет”, обяснява Стоянова.

Правителството внесе в НС проекта за бюджет за 2017 г. на 31 октомври, както изисква законът. Досега той бе разгледан единствено на първо четене във водещата бюджетна комисия, но не е минавал през пленарна зала. За утре са насрочени серия от заседания на парламентарни комисии, които трябва да обсъждат бюджета.
По закон при неприет бюджет се изпълнява този от предходната година месец за месец, с 1/12 от разходите по стария бюджет, но не повече от три месеца.

“По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание”, обяснява Менда Стоянова пред “Инвестор”. / ГЛАСОВЕ

loading...
ГЕРБ се отказа да оттегля Бюджет 2017 by