ГЕРБ гласува бетонизация на Младост и Копривщица…

в България

В един и същи ден, и докато глъчката около правителството отклонява вниманието, на местно ниво ГЕРБ очевидно започна отново да “кешира” грубо от всичко. Вкл. от природата.

Столичният общински съвет отхвърли предложението за референдум, който да спре застрояването в кв.Младост. Това се случва след като гневни обществени протести изритаха предния кмет и избраха някакъв вид “представител на гражданското общество” начело на квартала. Новата кметица първо беше подложена на саботаж от страна на Столична община, направиха и дори и комплот, че не отговаря на закона, заради стара фирма. След като тези циркове не успяха, сега маската падна, и ГЕРБ, и присъдружните им Реформатори в Общината, просто отхвърлиха референдума. Т.е. в Младост продължава да си се строи както до сега. Цинизмът на главния архитект мина всякакви граници като за да докаже, че няма свръх застрояване, той сравни Младост с центъра на Париж. Където било застроено повече.

Случващото се в столицата обаче бледнее спрямо направо немислимата наглост в… Копривщица. Там общинският съвет гласува да се прекрати статутът на “архитектурен резерват” на града. Целта е да се позволи по-лесно строителство, основно в полза на местен бизнесмен, на когото общият устройствен план пречел да издига достатъчно високи фабрики, и нямало от къде да му минават камионите. Решението е взето от 4 общински съветника от ГЕРБ и 3 от Български демократичен център.

Както е известно Копривщица е почти уникален и за Европа град със запазени къщи от времето на Възраждането (средата на 19 в.). Градът е спасен от опожаряване по времето на Априлското въстание, защото местните чорбаджии са събрали пари и са го откупили от башибозука. Именно затова днес той е “архитектурен резерват”, докато например столицата на въстанието – Панагюрище, е изравнена със земята, и нищо възрожденско не е останало. Днешните чорбаджии обаче очевидно мислят повече за собствения си джоб, отколкото за града.

Въпросът със свръх застрояването изисква законодателни промени, така че да се отнеме правото на всевъзможни и появили се от незнайни къде “собственици”, да правят каквото си искат. И ако не им се позволи – да съдят държавата. Необходимо е държавата, подобно на времето на социализма, да приеме планове, задължаващи къде да има междублокови пространства и градинки. Кварталите да имат организиран вид.

Вместо да направи всичко това, герберската мафия се чуди как да угоди на милионери и милиардери да станат още по-богати.

Все пак, не е коректно цялата вина да се хвърля само върху ГЕРБ. Те са просто едни от цялата политиеческа пасмина, която ни управляват. Абсолютно същото се отнася и до БСП. Голяма част от регулациите, законите и устройствените планове са приети от управление на червените. И те нищо не са направили за въвеждане на ред.

Добри Божилов
ГН

Управляващата измет се кани да унищожи Копривщица! …

ГЕРБ гласува бетонизация на Младост и Копривщица... by

Последни от България

Честито!

Колаж: Иво Ангелов, „Свободен човек“ Share the post "Честито!" FacebookGoogle+LinkedInTwitterVKontakte Честито! by The
Отиди Горе