Георги Кадиев „бори“ корупцията в АЕЦ „Козлодуй“

в Некатегоризирани

Вчера няколко четвъртокласни електронни „медии“ разпространиха сензационната новина, че червената отломка и настоящ депутат Георги Кадиев е започнал безкомпромисна борба с корупцията в АЕЦ „Козлодуй“ и лично срещу нейния шаман – настоящия изпълнителен директор Димитър Ангелов. Но понеже не вярвам на подобен род „медии“ реших да потърся първоизточника – уеб-страницата на новата партия на Кадиев „Нормална държава“. Такъв интернет-сайт не ми беше съдено да открия. Снощи си легнах покрусен и дълго време не можех да заспя.

Тази сутрин продължих търсенията си и попаднах на … Фейсбук стена на партията. Там наистина има съобщение в този смисъл и сега ще ви покажа началната и по-важната част от него.

За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната снимка:

Практически другарят Кадеив не показва НИ-ТО ЕД-НО ДО-КА-ЗА-ТЕЛ-СТВО. Нито едно! Верен знак, че имаме класическо замерване с миризливи чорапи?

Тогава на помощ ми идва моята памет, която ми подсказва, че другарката на другаря Кадиев Соня Николова-Кадиева е собственичка на фирмата Енерджи Съплай, един от най-големите играчи на електроенергийния пазар у нас и в региона. В същото време АЕЦ „Козлодуй“ провежда собствени (непрозрачни) търгове за продажба на нашата електроенергия, от където дълги години семейство Кадиеви трупа тлъсти пачки. В последно време АЕЦ-а има проблеми с успешното реализиране на продукцията, за което неколкократно ви информирах тук. Но понеже резултатите от търговете наистина се крият няма как да разберем, колко силно и къде точно директор Ангелов е настъпил другарката Кадиева. Със сигурност, обаче, такова настъпване се е случило. За това подсказва и съдържанието на „сигналът“ на другаря Кадиев, в който той не споменава и буква по въпроса за прозрачност при търговията с електроенергия, а претопля отдавна лоясали манджи, за които даже са издадени много готварски книги.

Единственият начин да усетим на къде духа вятъра води към уеб-страницата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), където се публикува информация за Резултати за разпределяне и предоставяне на предлаганата преносна способност .  Внимателен преглед на резултатите от търговете по месеци, от началотото на настоящата година може да ни помогне да направим един подсказващ извод. За последните два месеца, юни и юли 2016-та г., фирмата на другарката Соня Кадиева не е спечелила квоти за износ на електроенергия към Турция. Започнахте ли да стопляте? Турция е направлението към което се изнася най-много българска електроенергия. И изведнъж кланът Кадиеви изпада от хранилката. А фирмата на другарката Соня не е спечелила квоти за Турция, защото не се е подсигурила със стока от Козлодуй. В този момент партията-човек „Нормална държава“ подава „сигнал“.

Вие сте достатъчно съобразителни и ми се струва, че не се нуждаете от повече жокери.

За финал само дебело ще подчертая, това писание да не се възприема като опит за защита на директор Димитър Ангелов. Аз изпитвам към него точно толкова симпатия, колкото и към другаря Георги Кадиев или пък неговия патрон Р. Овч. На страниците на този блог има стотици изобличения в престъпления на Ангелов най-вече свързани с ядреното гориво и схемите за „удължаване“ живота на блоковете и „повишаване“ на тяхната мощност. По своя размер и нанесени щети те са несъизмерими със семейните проблеми на клана Кадиеви. И за разлика от „сигнала“ на Кадиев всички мои разобличения са подкрепени с много и неоспорими доказателства.

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)