„Газпром“ започва строителството на морския участък от „Турски поток”

в Свят

Руският газов концерн „Газпром“ получи по дипломатически канали разрешение за започване на строителни дейности по двете тръби от морския участък на газопровода „Турски поток“ в териториалните води на Турция, съобщи „Российская газета“ в четвъртък (29 септември).

„За отбелязване е конструктивното и оперативно взаимодействие с турските партньори. Работата по проекта „Турски поток“ напредва с отлични темпове“, заяви шефът на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран в прессъобщението на компанията.

На 1 декември 2014 г. „Газпром“ и турската компания „Боташ“ подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция през Черно море, припомня изданието. Проектът ще замени лансирания до скоро от Русия „Южен поток“, който трябваше да минава през България.

Предполага се, че 660 км от газопровода ще минават по стария коридор на „Южен поток“ , а новото трасе от 250 км ще стига до европейската част на Турция.

През декември 2015 г. преговорите по проекта бяха преустановени заради конфликта между Русия и Турция след свалянето на руския Су-24 от турски изтребители. След нормализацията на двустранните отношения работата по проекта бе възобновена. / Руски дневник”

П.П. Да се знае, й да се помни!:

ВИДЕО: “Путин изобличава Борисов в държавна измяна“ 

Путин: “Южен поток” се провали, заради България – тя се поддаде на натиска на ЕС и САЩ“

Путин за България: “Защо се предадохте без бой за „Южен поток“, защо не отидохте в Европарламента…да обясните важността на този проект за вас“

„Газпром“ започва строителството на морския участък от „Турски поток" by

Последни от Свят

Отиди Горе