Гари Дърден: Обичам Банско! Заради планината, природата… красиво е тук

в България

Звезда от сериала „От местопрестъплението“ псува на български

Високият 1,90 м криминалист от сериала „От местопрестъплението” Гари Дърден е част от новия филм на Ники Илиев „Нокаут или всичко, което тя написа”. В него актьорът играе оттеглил се от ринга и професионалния спорт боксьор, който обръща живота си на 180 градуса като започва да свири по клубове. В лентата му партнират Орлин Павлов, Саня Борисова, Башар Рахал и Диана Любенова.

Дърден е афроамериканец, франко-хаитянин, има еврейска жилка, ирландска и шотландска. Кариерата си започва от театъра, след това става модел, но малко хора знаят, че освен успешната актьорска кариера – той е и известен музикант.

В интервю пред БТВ Дърден заявява, че вече говори български свободно, а първото, което е научил са няколко мръсни думи. Отказва да каже кои обаче.

Дърден е в България от месец и ще остане още 3 дни. От филма за заснети около 75%.

За колегите си от снимачната площадка на „Нокаут или всичко, което тя написа”, американският актьор разказва:

„Ники е страхотен писател и страхотен режисьор, така че съм много щастлив, че работим заедно тук в България. Историята се развива и в Ню Йорк и в София, заснехме вече частта тук, също и в Банско, който заобичах! Заради планината, природата… красиво е там.

Диана играе моята съпруга, бивша, тя е фантастична. Такова острие е и е такова удоволствие да я гледаш как работи – тя влиза много дълбоко в характера на героя. Беше удоволствие да работя с нея. Аз просто я оставях да си върши нещата и гледах отстрани, което си беше и част от сценария – тя има сцени, в които е цялата огън, яростна.

Башар е фантастичен и беше интересно да видя Башар и Диана да играят заедно, защото сигурно се познават от много години някак си бяха като съпруг и съпруга, то и беше написано така.

Със Саня също беше чудесно да се работи – много е чувствителна, много се раздава – сцените ни са интимни, докосващи душата и красиви. Имаше усещане за семейство на площадката. Орлин е фантастичен – той е мой брат сега – моят брат от друга майка.”

На въпрос как е поканен да се снима във филма на Ники Илиев Гари Дърден отговяря:

„Ники беше в контакт с моя мениджър в Париж, където аз прекарвам доста време последните две години. Аз имах концерт през май в Рим и той дойде там. Поговорихме си в кафето, в което големия Фелини е ходел навремето и говорихме за сценария. Харесвам историята, защото преминава през различни измерения. И за актьор и творец е прекрасно ако използваш малко повече от няколко процента от това, което смяташ за собствен талант. Така че потренирах като боец, научих всички песни, трябва да пея и да изпълнявам песните, да се бия като боец, също и диалозите са много добри. Така че за мен всичко това е предизвикателство.”

Гари Дърден е роден в музикално семейство. Започва да свири на саксофон още в родната Филаделфия, но докато се премести в Ню Йорк вече е избрал китарата. Сега свири в няколко банди, пътува в Европа и цяла Америка с музиката си, има дори собствено звукозаписно студио. Цели 8 години Гари е в ролята на криминалиста Уорик Браун в сериала „От местопрестъплението”. Той влиза в домовете на хората и се превръща в част от тяхното ежедневие пълно със загадки и заплетени сюжети.

В отговор на въпрос какво прави сериала „От местопрестъплението” толкова популярен, Дърден разказва:

„На първо място това е химията между нас, актьорите. А нея я имаше. А и това беше точното време за нещо подобно – хората имаха нужда да знаят повече за науката на разследването, така че това е. Единствената причина, поради която зрителят продължава да гледа един герой от сериал е ако го е грижа за него – а ние го постигнахме като всеки даде част от себе си в този персонаж. Това за нас беше голяма чест и признание за работата ни, и ние го оценяваме.”

Актьорът има две деца – син на 14 години и дъщеря на 18.

Попитан на какво иска да научи децата си Дърден отговаря:

„Останах много изненадан и то радостно, да видя, че се връщат към книгите. Обичат да четат и имат добри приятели. Но мисля също и, че масово децата трябва да си махнат лицата от телефоните и да се върнат към книгите. Прекрасно е да ги виждат да четат и да научават нови неща пътувайки. Обичам да пътувам с тях и да им показвам места, майка им също го прави – мисля, че не трябва да игнорираме другите култури, а да се интересуваме от тях. Казват, че колкото по-лесно се адаптираш на ново място и в нова среда и култура, толкова по-високо е интелектуалното ти ниво.” / КРОСС 

Гари Дърден: Обичам Банско! Заради планината, природата... красиво е тук by

Последни от България

Отиди Горе