Гарантирано от ГРОБ: в “Пирогов” връщат тежкоболен – в Първа градска го приемат в Интензивното!

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
Чичото, Мила Маланов в прегръдка с министър Петър Москов, под одобрителния поглед на премиера БорисовПодигравки, ехидни съвети и не отразяване в журнала за посещение прикриват гаф на лекари от “Пирогов”!

Ако попитате някого – кой е най-показвания лекар по телевизиите – това е д-р Стоян Миланов, или Чичовото, както го наричат негови колеги, тъй като е племенник на толерирания по времето на управлението на Иван Костов – Милан Миланов.

За “Пирогов” по време на Великденските празници чухме говорителката им как приели пациенти с натравяне, въпреки че по-правилно би било каже – отравяне. Няма натрова, а има отрова, откъдето произлиза и думата отравяне. Но, нейсе, това е да е проблемът на пироговци…

От телевизията научаваме колко добре е “Пирогов”, въпреки че в института бяха извършени драстични финансови съкращения, за които вечно присъстващият в рзлични блокове д-р Стоян Миланов не обелва и дума. Лекари от института споделиха, че нямат пари даже за кислород в някои клиники!

Да се върна към повода за тази публикация: на 2 май, преди обяд, близки на Георги Станоев го закарват в “Пирогов” със собствен транспорт, за да не губят време за викане на “Бърза помощ”. Мъжът е с невъзможност да диша, състоянието му е тежко. От входа на болницата упътват хората към приемния кабинет където го приемат и приканват близките да напуснат кабинета. След това започва разпит, но не и преглед. Човекът диша мъчително и това се вижда и чува. Въпреки това лекарите в приемния кабинет му заявяват, че не е спешен?!, че не е за “Пирогов”, че няма направление, че не е в района си и какво ли още не. Друг “лечебен” въпрос бил, защо след като се е лекувал април месец в “Свети Иван Рилски”, не е отишъл пак там!? Или че след като е бил веднъж в месеца в болница, нямал право на болничен прием?!

“Свети Иван Рилски” е лечебно заведение ориентирано към коремни и гастроентерологични проблеми, а болният бил там заради бъбречни проблеми!

Да не говорим че той е бил в болница в месец април, а скандалът в “Пирогов” се е случил на 2 май!

Да не говорим и за това, че белодробни и сърдечни проблеми не са точно естеството на профила на тази клиника… Неща, които лекарите в “Пирогов” не е имало как да не знаят!

Виковете се чуват в коридора и синът на болния влиза и го извежда възмутен, като напомня на стоящите усмихнати медици, че са полагали Хипократова клетва!

От “Пирогов” мъжът е закаран в Първа градска болница, където го приемат веднага в Интензивното отделение, поставен е на кислород и е започнато интензивно лечение, за да се облекчи дишането му!

При проверката на “Хроники” установих, че болният не е вписан в книгата за посещение, не е и прегледан, както вече споменах. Пресцентърът на института на 3 май не отговаряше.

Попитах близките на тази болен защо не са извикали “Бърза помощ” – отговориха ми, че са имали собствен транспорт и са преценили, че по-бързо ще го транспортират вместо да чакат линейка.

Само късметът засега е помогнал на пациента да оживее при разиграването в “Пирогов” и следващото транспортиране в Първа градска болница, но въпросът е: колко пациенти с обективно тежко състояние се разиграват така в “Пирогов”, които други болници в столицата после приемат по спешност. Със сигурност трудно ще се установи след като такива случаи не се отразяват в журнала.

Законен е въпросът и какво наложи да се издига и оборудва медицински център към “Пирогов” след като има регистрация. Какво наложи да се построи и оборудва една ненужна постройка, с още по ненужни 6-7 девойки, които стоят там и подпечатват от време на време някой и друг болничен лист? Колко пари пръсна самовлюбеният Стоян Миланов по тази приумица, да се стигне до орязването на бюджетите на отделните клиники към настоящия момент?

Миланов и Москов - “Пирогов” е институт за спешна помощ, а не за разговори разпити и подигравки с тежкоболни пациенти. “Пирогов” не е и мястото, където се вика телевизията, за да се снима също така суетният министър на здравеопазването с някоя и друга апаратура, като че ли той или Миланов я плащат от джоба си.

Институт “Пирогов” е за прием на спешни случаи, не по избор, в “Пирогов” следва да се приемат хора в тежко състояние и не с направление, не и според района. Всеки, влязъл в приемния кабинет задължително следва да се преглежда и записва в книгата като преминал през кабинета.

Вярно е, че от направленията в “Пирогов” вземат пари по Здравна каса, но тук иде реч за спешни случаи и добросъвестно изпълнение на лекарския дълг – на нищо друго…

В “Пирогов” навремето са спасявали децата ми, и мен самата, в този институт работят и достойни и отдадени на работата си лекари, които не се снимат пред телевизионните камери, а са се посветили на здравето на пациентите си. На тези лекари аз се покланям и ценя, но тъй като маниера на комунистическите чистки се завърна ще спестя имената им.

От ляво на дясно - Милан Миланов, Петър Москов, Бойко Борисов, Стоян Миланов режат лентичка пред телевизионните камери

На последния събор на Лекарския съюз Миланов старши и младши организираха хора, за да се гласува правилно, а това определено го няма в Хипократовата клетва. Така на когото не му е ясно нека му се изясни, че здравеопазването в България загива от министър Петър Москов, галеник на премиера Бойко Борисов, поддържан от двамата Миланови – Милан Миланов и Стоян Миланов.

Хайде всеки, който се харесва да се си гледа у дома си в огледалото и да не ни занимава с известността на министъра или своята собствена популярност! / Luba Manolova