Фронтекс: Идва още по-страшна мигрантска вълна към Европа -заливат ни африканци!

в ПО СВЕТА

Не, мигрантската криза не е отминала. Хората продължават да бягат, нещо по-страшно – сега имаме повече бежанци в сравнение с предишния период.

Това предупреждение отправи директорът на Европейската агенция за управление на външните граници Фронтекс Фабрис Леджери, цитира БГНЕС.

В момента ситуацията на Балканите е спокойна, но в същото време се открива нов център през който мигрантите се отправят към Европа – става въпрос за маршрута от Северна Африка през Италия. Там минават 13-14 пъти повече хора, отколкото от Турция в Гърция, предупреждава Леджери. Според неговата оценка бежанците, които се отправят към Европа от северна Африка, идват от Африканския рог, от Судан, от Западна Африка, предаде телевизия RTL.

Либия не е единствената държава, която се превръща в център за мигрантите, които се опитват да се доберат до Европа. Египет е новата гореща точка за трафикантите на хора. Този маршрут е много опасен и пътуването по него продължава над 10 дни, подчертава директорът на Фронтекс.

„Еритрея се управлява от брутална диктатура и има масово преследване на хора. Тези лица имат нужда от защита. Има и хора, които напускат Сенегал, Гамбия, Нигерия и Брегът на слоновата кост в търсеното на по-добро бъдеще“, казва още Леджери, цитиран от в. „Хамбургер моргенпост.“

Според него все още има доста пробойни по т.нар. „Балкански маршрут“ и поради тази причина има опасност от нелегални мигранти. Директорът на Фронтекс смята, че Европа няма да може да се справи с новата бежанска вълна без сътрудничество със страните, които не са част от ЕС, като Република Македония и Сърбия.

„Балканският маршрут“ повече не съществува във вида си от миналата година. Бежанците все още не са намерили алтернативен път. Това се дължи на затварянето на границата на Македония с Гърция, както и на затегнатия граничен контрол в България, но според Леджери потенциално огнище на напрежение продължава сда бъде бежанският лагер в Гърция – Идомени.

Новата мигрантска вълна, пред която ще се изправи Европа това лято, ще бъде по-голяма и ще има повече хора от Африка“, предупреждава още директорът на Европейската агенция за управление на външните граници Фронтекс Фабрис Леджери.

източник: epicenter.bg