Франция поиска от Facebook да прекрати изпращането на данни за потребителите в САЩ

в Свят

Франция поиска от ръководството на Facebook да прекрати изпращането на данни за потребителите в САЩ. Искането идва след решение на Европейския съд, което призна за невалидно споразумението между ЕС и САЩ за предаване на данни.

Освен това Националната комисия по въпросите на ИТ и правата на човека (CNIL) даде на Facebook три месеца, за да прекрати следенето на уеб активността на потребителите, които не са членове на социалната мрежа, без тяхното съгласие, предаде Ройтерс.

През октомври 2015 г. Европейският съд постанови, че трансатлантическият договор за предаване на данни между Европа и САЩ, известен като пакт „Safe Harbor”, се явява незаконен, тъй като САЩ не осигуряват адекватна защита на конфиденциалната информация.

Тримесечният срок за сключване на алтернативно споразумение изтече миналата седмица. И въпреки, че ЕС и САЩ сключиха ново споразумение, то все още не е влязло в сила.

Facebook, на свой ред, декларира привързаността си към защитата на личния живот и пое ангажимент да сътрудничи на френските регулатори за решаване на възникналите проблеми. / TechNews

Франция поиска от Facebook да прекрати изпращането на данни за потребителите в САЩ by

Последни от Свят

Отиди Горе