Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Франция остава будна: хиляди протестират по улиците

в Свят
Loading...

Митинги на движението „Nuit debout” в близо 60 френски града. Голяма съпротива срещу политиката на френското правителство. Полицията предприема действия срещу протестиращите. Обединени по улиците на Франция са студенти, синдикати, мигранти, както и активисти на движението Blockupy. „Демокрация, къде си ти?” и „За една обща мечта” са част от лозунгите съпътстващи протестите.

Франция остава будна, а движението „Nuit debout” се разраства все повече. Стотици участници на протеста срещу политиката на френското правителство в събота вечер се опитаха да направят демонстрация пред дома на френския министър-председател Манюел Валс в източната част на Париж. Демонстрантите искаха да изпият „един аперитив при Валс”, но полицията блокира пътя им и реши да попречи на демонстрацията с помощта на сълзотворен газ. По това време Валс е бил на посещение в Алжир. Няколко „по-смели” демонстранти хвърляла предмети пред местния полицейски участък и подпалиха контейнери за боклук. По-късно полицията обяви, че демонстрантите са се разпръснали чак след полунощ.

Движението „Nuit debout” или „Будна нощ”, което беше създадено в края на март, в събота организира протести в близо 60 френски града. Протестното движение е насочено не само срещу реформата в трудовото законодателство, но също така и срещу разрушаването на околната среда, увеличаването на цените на наемите, хомофобията, както и нарастващата ислямофобия. Много от участниците също така отхвърлят извънредната ситуация, влязла в сила от ноември след ислямистките атентати в Париж.

В съботния ден десетки хиляди в Париж и други френски градове демонстрираха несъгласието си със спорната реформа на социалистическото правителство. В Париж, Рен и Нант имаше сблъсъци с полицията. Млади демонстранти, някои от които маскирани, хвърляха предмети, атакуваха полицията, която от своя страна реши да използва сълзотворен газ. По сведения на синдикатите, сред демонстрантите е имало ранени. В Париж протестиращите носеха транспаранти с надписи „Играта свърши – народът се събужда!” и просто „НЕ! ”.

Според вътрешното министерство в национален мащаб в протестите са взели участие около 120 000 човека, 20 000 от тях в столицата. Според организаторите на протестите в Париж хората са били около 110 000 души. Според вътрешното министерство на 31 март в демонстрациите са се включили 390 000 души, а на 9 март са били 224 000. Синдикатите призоваха за нови протести и ден на стачка на 28 април. На 3 май френският парламент трябва да обсъжда реформата.

Президентът социалист Франсоа Оланд и министър-председателят Манюел Валс искат премахване на законовата разпоредба за 35-часова работна седмица и по този начин да се улеснят съкращенията от страна на предприятия и фирмите към работещите. Срещу проекта, който отговаря на нуждите на предприемачите за допълнителна гъвкавост и дерегулация на пазара на труда, от няколко седмици има големи протести – не на последно място и от лявото крило на управляващата партия Parti Socialiste. Една година преди президентските избори рейтингът на Оланд стига дъното. Според едно проучване от събота само 15% от французите смятат, че Оланд може да бъде преизбран. Това е спад от 5% спрямо проучванията от миналия месец.

А-specto

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе