Франсоа Фийон: единствено Русия показа реализъм срещу тероризма

в Свят

В статия, публикувана в седмичника „ Мариан“, бившия френски премиер съпостави “стратегическите грешки на Запада в Сирия” с ефективността на руската интервенция срещу Ислямска държава (ДАЕШ).

“Русия  постигна за шест месеца това, което САЩ и техните съюзници не можаха да направят от началото на  тяхното участие в конфликта през 2014 г.”. За члена на Републиканците, картината е много ясна и не е розова за западните страни, включително Франция.

По този начин, според Франсоа Фийон, позицията на Хексагона (Франция – б.пр.), състояща се преди всичко в отстраняването на Башар Асад, отвори царски път на ДАЕШ,  едно “тоталитарно чудовище, който не се колебае да доведе борбата до сърцето на нашите градове и което не крие желанието си да наложи своя варварски режим в целия свят. “

Политикът припомня също така своето убеждение, че въздушните удари без сухопътни войски, които да им помогнат, не са в състояние да победят бойците на  самопровъзгласилия се  халифат. Поради това е напълно естествено да се разчита на Сирийската правителствена армия, която “ни е необходима”, в борбата срещу тероризма в Сирия.

В този контекст, една-единствена световна сила показа реализъм: Русия. Че Москва има свои собствени интереси в региона е очевидно, но кой ги няма в Близкия изток?

Позиция, която е била пусната в действие от Кремъл, припомни Франсоа Фийон. Отбелязвайки “студения, но ефикасен прагматизъм на Владимир Путин“ , бившия френски премиер обясни, че руският президент е дал ” глътка въздух на сирийските сили; които вече са в състояние да се борят ефективно с Ислямска държава”.

В заключение той призова да “се направят заключения за бъдещето на един регион, който не може да бъде стабилизиран без военното и политическо сътрудничество на всичките велики сили.”

Източник: francais.rt.com
Превод за bultimes: Ани Божкова

Франсоа Фийон: единствено Русия показа реализъм срещу тероризма by

Последни от Свят

Отиди Горе