FP: В Конгреса на САЩ се говори за убийството на Асад

в Свят

Участник в закрития брифинг в Конгреса на САЩ, организиран от Съвета по международни въпроси, е предложил сирийската криза да се регулира чрез убийството на президента на републиката Башар Асад, съобщава Foreign Policy, позовавайки се на източници, присъствали на срещата.

«А какво ще кажете Асад да бъде убит?», — цитира изданието. 

Въпросът е бил адресиран към Филип Хордън, бивш координатор на Белия дом за Близкия Изток.

Изданието отбелязва, че «инициативата» предизвикала недоумение сред участниците в мероприятието. Гордън я отхвърлил като противозаконна и неефективна.

«Това е незаконно и няма да промени нищо, защото Русия ще продължи да има интереси в Сирия, а интересите на Иран в Сирия също ще останат», — отговорил Гордън.

Заседанието се е състояло миналата седмица.

Foreign Policy уточнява, че на базата на законов документ от 1976 година нито един сътрудник на правителството на САЩ не трябва да участва в политически убийства или в подготовката на такива.

«Дори ако Асад умре по някаква причина или бъде убит, същността на конфликта — режимът, подкрепян от Русия, против опозицията — няма да се промени коренно», — заявил източник от Палатата на представителите.

Едва ли следващият президент на САЩ ще одобри плановете за отстраняването на Асад, но става ясно, че Вашингтон все по-често започва да търси агресивни решения за регулиране на кризата, проточила се вече шест години, резюмира авторът на статията. / NewsFront- Bulgaria


Асад: 80 държави помагат на терористите в Сирия “Ако европейците се вълнуват от съдбата на бежанците, нека спрат подкрепата си за терористите. В това е същността на въпроса за бежанците.“ – Bashar al-Assad

Робърт Кенеди: Ислямска държава бе създадена от САЩ “ Войната на САЩ против Башар Асад не започна с мирните протести на „Арабската пролет“ през 2010 г. Тя започна още през 2000 г., когато Катар предложи да построи газопровод на стойност 10 млрд.долара през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция“ – пише Кенеди. Този газопровод би осигурил на 2-милионното кралство от Персийския залив решаващо превъзходство на световните газови пазари и би усилил Катар, който се явява близък съюзник на САЩ в региона, пише Кенеди. Именно в тази страна са разположени две големи американски военни бази и щабът на Централното командване на САЩ за Близкия Изток.“

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе