Foreign Policy: САЩ са родината на “пропагандата на лъжата”

Както е известно, кампаниите по дезинформация са обичайна част от изборите в САЩ. А централна тема в СМИ в САЩ е обсъждането на фалшивите новини в предизборните кампании. Най-често американските медии обвиняват Русия, Иран и Китай за това.

Но авторът припомня, че родината на «пропагандата на лъжата» са самите САЩ.

През 1934 година журналистът и писател Аптън Синклер се кандидатира за поста губернатор от движението «Край на бедността в Калифорния» (EPIC).

Той предложил много прогресивна програма за промени, в която влизало въвеждането на пенсии, увеличаване данъците на богатите, създаването на мрежа от държавни кооперативи, в които да бъдат наети безработни.

 

Лидерите на бизнеса и профсъюзите тогава се разтревожили от социалистическите елементи в програмата му. Затова те вложили 4 милиона долара за подкрепа на действащия губернатор Франк Мериъм.

Тези пари били използвани за разпространяването на лъжи и дезинформация чрез листовки, радиопредавания, статии във вестници, а също чрез новото медийно изобретение — политическа агресивна реклама, която показвали преди филмите в калифорнийските кина.

В рекламите в кината участвали актьори, което се правели на обикновени граждани, четели специално написани текстове с лъжи за движението EPIC и за Синклер.

Тези фалшиви новини от онези времена се оказали много ефективни. Мериъм лесно победил своя опонент.

Преди изборите Синклер написал жалба в Конгреса с искането да се разследва това, което той наричал «лъжлива пропаганда», добавяйки:

«Симпатизирате ли вие или не на моята платформа — това не е важно. Продължавайте да гледате втренчено в прегледите на филмите и се чудете откъде ви се е стоварил камъкът върху главата».

Разследване не последвало.

Кампаниите за влияние и дезинформация отдавна са част от изборите в САЩ.

Ролята на дезинформацията в предизборните кампании е основна тема след президентските избори през 2016 година.

Най-често виновници за това биват назовавани Русия, Иран и Китай.

А всъщност самата Америка е родина на «пропагандата на лъжата», пише авторът.

Източник: https://foreignpolicy.com/2018/10/03/the-problem-isnt-fake-news-from-russia-its-us/
Превод и редакция: Петя Паликрушева, News Front