Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Forbes: Кремълският елит подготвя пуч на Путин, докато не е станало по-лошо

в Свят
Loading...

Кремълският елит, разстроен от външната и вътрешна политика на президента Владимир Путин в последно време вероятно готви замяната му, докато все още положението не е станало неудържимо, пише в анализ руското издание на „Форбс”. Като признак за това се посочва атаката в последно време срещу най-близкото обкръжение на руския лидер – Дмитрий Песков, Владимир Якунин, Генадий Тимченко и Игор Сечин.

Повече от четвърт век след разпада на СССР, експертите по руска политика отново чувстват приближаване на пуч, игнорирайки зашеметяващите рейтинги на господаря на Кремъл. Кремълският елит, който някои наричат „Политбюро 2.0” решава в тези дни нужно ли е да бъде заменен президентът Путин преди ситуацията в страната да се усложни още.

Грешките на Путин стават все повече очевидни, смята авторът на анализа Родерик Грегори. Досега всички знаеха, че лидерите на страната след промените са присвоили голяма част от националното богатство, но капката, която преля чашата е нарушаването на международното право и задлъжняването с огромни суми по решение на международен съд.

Това кара другите лидери в света да изпитват тревога и да търсят начин за сдържане на Русия. Икономическата политика на руския президент с право може да се нарече „катастрофална”. Въпреки годините на спокойствие и сериозни приходи в бюджета, страната си остана силно зависима от износа на енергоносители, не бе направена диверсификация на икономиката.

И когато цените на петрола започнаха да се понижават, рецесията стана постоянна черта на такава икономика, съпроводена и от понижаване на стандарта на живот на населението. Санкциите- на Европа, САЩ и ответните на Москва не засягат само висшата бюрокрация в страната.

В замяна на тези проблеми Русия получи Крим и обещание, че страната отново ще стане свръхдържава. Но издръжката на полуострова струва милиарди, особено при наличието там на огромна корупция и бюрократична машина, склонна само да получава. От друга страна, анексията е на път да обедини Украйна и да усили омразата на хората в тази страна към северните си съседи.

За разлика от обикновените хора, които са податливи на пропагандата на Кремъл, „Политбюро 2.0” разбира прекрасно какво е истинското състояние на руската икономика и как тя дълго, даже след повишаването на цените на петрола, няма да излезе от рецесията.

Подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна пък прати руската политика в тупик, изходите от който са един от друг по-лоши. Ако Путин спре подкрепата си за Донбас, Украйна ще възстанови контрола си над източните територии. Ако одобри ново настъпление към Мариупол, ще получи нова порция санкции от Запада, а и сегашните му създават сериозни икономически проблеми. Особено ако се стигне до изключването на страната от системата за банкови преводи SWIFT. В този случай незаконно забогателите руски олигарси могат да стигнат до банкрут.

Предсказанията за края на режима на Владимир Путин не дават засега вариант как ще стане това. Според някои, всичко ще започне с атака срещу най-близкото обкръжение на президента. И това като че ли вече се случва.

Дмитрий Песков бе разкрит след сватбата си, че е наел за медения си месец в Сицилия яхта, чийто наем за седмица е 500 000 долара. Опитите му да опровергае това бяха стопени от пуснати в интернет снимки от почивката му с новата жена.

Генадий Тимченко, който е близък на Путин още от детските години, бе обект на статия във „Ведомости”, в която се съобщи, че му е забранено във връзка със сакциите да посещава вилата си на брега на Женевското езеро и е “принуден” да живее в резиденцията на Никита Хрущов.

Владимир Якунин пък бе освободен от много важния пост шеф на руските железници и сега все още не е ясно дали ще бъде изпратен посланик в чужбина или ще стане сенатор на изборите.

Символика може да се открие и в това, че Владимир Путин посрещна годишнината от пуча срещу Михаил Горбачов в Крим, в компанията на четири от ключовите министри в неговото управление. Възможно е да знае, че именно те ще избират неговия приемник и да действа по известното правило :”Дръж приятелите си близко до себе си, а враговете-още по-близко”.

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе