Филм за Белите каски спечели „Оскар”

в Свят

Документален филм, който възхвалява Белите каски в Сирия, група, описвана от медиите като герои и спасители, спечели „Оскар” за най-добър късометражен документален филм. Това се случва въпреки твърденията, че спасителната група има връзки с терористични организации.

„Белите каски” e 40-минутен документален филм, който донесе първа награда „Оскар” на режисьора Орландо фон Айнсидел. Филмът разказва за „опасната работа на доброволците, които превъзмогват страха си от падащите бомби, за да спасят цивилни от касапницата на гражданската война в Сирия”, се казва в описанието на неговата страница в Netflix.  Резюме, публикувано на интернет страницата на наградите „Оскар”, разкрива, че филмът пресъздава „хаоса на разкъсваната от война Сирия”, където „невъоръжени и неутрални цивилни доброволци, известни като Белите каски, претърсват „развалините след бомбардировките, за да спасяват оцелели”.

В края на миналия месец Патрик Хенингсен, геополитически анализатор в 21st Century Wire.com, обясни в интервю за RT как са придобити кадрите. „Филмът сам по себе си не е наистина документален”, каза той. „Всички кадри, използвани в него, са предоставени на продуцентите от самите Бели каски. Екипът от продуценти от Netflix productions не са снимали нито една от така наречените спасителни сцени”.

„Този филм по същество е пиар пълнеж, на една тайна операция, струваща 100-150 млн. долара. Това е една неправителствена организация, която служи като параван и се финансира от USAID, от министерството на външните работи на Великобритания, от различни държави-членки на ЕС, от Катар, както и от много други страни и общественици, подведени да дарят пари за тази спасителна група, която е всичко друго, но не и това, за което се представя. По същество тя подкрепя „Ал Нусра” и „Харакат Нур ад-Дин ал Зенки” и други известни терористични групировки на територията на Сирия. Това е факт, който е доказан от свидетелства на редица очевидци”.

Белите каски, известни още като Сирийската гражданска защита, са „най-голямата гражданска организация, работеща в области, които са извън контрола на правителството”, пише в сайта на групата. Според лидера на групата, Раед Салех, тези „невъоръжени и неутрални доброволци са спасили повече от 78 529 души от атаките в Сирия”. Amnesty International също хвали отряда, като го описва като „група от неутрални, невъоръжени доброволци”. Въпреки че спасителният отряд се ползва с одобрението на медиите, не всеки гледа на действията на Белите каски през розови очила.

Белите каски се финансират от Запада

През декември Ева Бартлет, канадска журналистка и активистка за правата на човека, посещавала Сирия няколко пъти от началото на конфликта, заяви, че членовете на групата „претендират да спасяват цивилни в източната част на Алепо и Идлиб, но никой в източната част на Алепо не е чувал за тях”. По време на силно емоционалната си реч в ООН, Бартлет отбеляза, че „в техните видеоклипове има кадри на деца, които се използват многократно в различни доклади; така например момиче на име Ая, което се появява в доклад да речем през август се появява отново на други две места в доклада за следващия месец”. Белите каски работят на териториите, контролирани от бунтовниците и ислямистите и изглежда се ползват с подкрепата на различни западни правителства.

„Тези Бели каски са изключително смели. Горд съм да заявя, че им даваме финансиране в размер на около 32 милиона лири, като част от пакета от 65 млн. лири хуманитарна помощ”, заяви миналата година британският външен министър Борис Джонсън. Спасителната група, която бе номинирана за Нобелова награда за мир през 2016 г., многократно е заявявала, че не е подчинена на своите спонсори, които са против Асад, заявявайки, че са неопетнени от парите на Запада.

Те твърдят, че не получават финансиране от което и да било правителство, което има преки интереси в конфликта Сирия”, заяви през октомври пред RT Ванеса Бийли, независим разследващ журналист. „И все пак, те реално се финансират със стотици милиони долари – от САЩ се отпускат 23 млн. долара чрез USAID; от Великобритания – около 65 млн. долара, Франция им доставя оборудване”, добави тя. Бийли вярва, че „има огромен брой видео и фотографски свидетелства от Сирия, които доказват, че тяхната групировка подкрепя терористите”.

„Нека погледнем претенциите им, че са неутрални. Оказва се, че те работят изцяло в районите, които са под контрола на терористите, независимо дали става дума за „Ал Нусра”, за „Ислямска държава”, или за която и да е подобна терористична група, която е под командването на „Ал Нусра”. Белите каски са точно по тези места”. Бийли разказва, че членовете на групата „осигуряват медицинска помощ на терористите, те вкарват оборудване от Турция в районите, контролирани на терористите (…) Заснети са да участват и съдействат за екзекуцията на един цивилен в Алепо. В своите страници в социалните мрежи те публикуват видеоклипове, в които празнуват екзекуцията на цивилни арабски войници”. Разследващата журналистка добавя, че „от свидетелските показания на автентичната Сирийска гражданска защита става ясно, че групата е участвала в превземането на нейните звена, в кражбата на оборудване, както и твърде вероятно в убийствата и отвличанията на истинските екипи на Сирийската гражданска защита”.

Те са крадци” – казват местните жители за Белите каски

Жителите на Алепо разказват, че спасителните акции на групата се провеждат само, за да могат да се заснемат драматични клипове. Военният кореспондент на RT Лизи Фелан, която прави репортажи от Алепо, е говорила с някои оцелели, които обвиняват групата, че се „преструва за пред камерата, че са крадци и разбойници”.

Когато дойдоха, за да помогнат на ранените, те ги ограбиха”, разказва възрастен мъж пред RT. „Ако хората носят бижута, те им ги късат. Всички те са крадци”. Друг мъж обвинява Белите каски в умишлено убийство на неговата малка дъщеря. „Заведох я в болницата на Гражданската защита, а те са ѝ поставили инжекция пълна с въздух, за да я убият”, разказва разстроеният млад баща.

Един от скандалите около работата на Белите каски в Сирия е тяхното видео „Mannequin Challenge”. Спасителите извършват фалшива спасителна акция, като инсценират случка, в която вадят човек от развалините, а с това се повдигат въпроси за автентичността на другите видеоклипове, които групата често публикува.

В края на миналия месец, двама членове на Белите каски не бяха допуснати да присъстват на наградите на Академията, заяви продуцентът на документалния филм. Лидерът на Белите каски Раед Салех и операторът Халед Хатиб, и двамата сирийски граждани, са били поканени на връчването на наградите на Академията през 2017 г. от Джоана Натасегара, продуцент на филма. Тя изразява своето възмущение в изявление: „Те бяха номинирани за Нобелова награда за мир”. „Тези хора са най-смелите хуманитаристи на планетата, и това, че не биха могли дойдат с нас и да се порадват на този успех, е отвратително”. Това не е първият случай, в който на Салех му е забранено да влиза в Америка. През април 2016 г. той е бил принуден да се върне в Истанбул, след като разбира, че визата му е анулирана от САЩ. Това му отнема възможността да получи наградата във Вашингтон на гала вечеря, организирана от спонсора на Белите каски – USAID.

Източник: Russia Today
Превод: А-specto.bg

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto


Ванеса Били: Белите каски“ в Сирия не са хуманитарна организация, а ислямисти, финансирани от западната коалиция (ВИДЕО)

Сирийските “Бели каски“: Реалност и фикция – преоблечените съучастници на тероризма


Ето как щяха да изглеждат наградените за Оскар създатели на документалния филм за Белите каски, ако наградите бяха в Идлеб. Алаху акбар!

Белите каски, които действат само на териториите на Ал-Нусра и Ахрар ал-Шам и за които тръбят, че са спасили 80,000 души. Как са ги преброили? Със статистика от тях. Въоръжени с висококачествени камери и гримове пращат клипове, в които спасяват жени и деца, напудрени с брашно.

Най-смешното е, че Раед ал-Салех, лидерът и лицето на Белите каски, не бе допуснат в САЩ (още по времето на Обама), а говорителят на Американския департамент пелтечеше и обясняваше, че един човек, който е заплаха за сигурността, не разваля дейността на групата.

И операторът на каските, Халид Халед, също не бе допуснат. Горките герои, самите САЩ не ги пускат в собствената им страна, а иначе им дават награди.

А самите оскари бяха пародия. Да дадеш Оскар за филм, в който се опитва да обясни поведението на чернокожото общество с драмата на определен индивид, който са го пляскали като малък, майка му е наркоманка и затова е станал наркодилър и гей. Все едно това е причината и всички наркодилъри имат тази история. Критика няма в либералната кофа за пари, наречена Холивуд, нищо че най-несигурните градове в САЩ са с по-висок процент латиноси и черникожи, но това е расизъм. Типична награда за плоскодънните “филмови” критици с акъл колкото целулоидните им ленти.

А и да гледаш богатото и разглезено общество на лицемерните холивудски актьори и актриси, които си бършат задниците със златни тоалетни хартия и се развеждат и женят през месец да говорят за световни ценности е повече от забавно. / Daher Lammoth

Ето как щяха да изглеждат наградените за Оскар създатели на документалния филм за Белите каски, ако наградите бяха в Идл…

Публикувахте от Daher Lammoth в 27 февруари 2017 г.

 

Loading...
Филм за Белите каски спечели „Оскар” by

Последни от Свят

45 °C във Франция днес

Горещата вълна, за която предупредихме още преди седмица, днес и утре достига
Отиди Горе