Филипинският президент нарече американския посланик кучи син и педераст

в ПО СВЕТА

ВАШИНГТОН ПОИСКА ОБЯСНЕНИЯ

Филипинският президент Родриго Дутерте, известен с грубия си език, предизвика нова полемика и недоумение във Вашингтон, като нарече посланика на САЩ „хомосексуалист“ и „кучи син“, предаде Франс прес.

В отговор американското правителство поиска обяснения.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Елизабет Трюдо заяви, че филипинският шарже д’афер Патрик Чуасото е бил извикан за „разговор“.

Филипинското външно министерство обаче увери, че двустранните отношения „остават силни“.

Новият филипински президент, чийто цветист език и стил рязко се различават от тези на предшествениците му, направи хомофобските си изказвания в петък, говорейки за посланика на САЩ Филип Голдбърг в телевизионно предаване, отбелязва АФП.

„Както знаете, водя битка с посланика. С неговия хомосексуален посланик, кучия му син. Писна ми вече от него“, каза Дутерте на разпространения в архипелага тагалски език.

71-годишният адвокат бе избран на поста през май след популистка и скандална кампания, по време на която не спря да отправя обиди срещу политическите си противници и дори срещу папа Франциск, когото също нарече „кучи син“, тъй като визитата му предизвика задръствания в Манила, отбелязва „Франс прес“.

Тогава Дутерте се скара за първи път с американския посланик, който наред с австралийския си колега бе разкритикувал остро скандална шега на кандидата за висшия пост по повод изнасилването и убийството на австралийска монахиня през 1989 г.

Сприхав и невъздържан, Дутерте заплаши в отговор, ако бъде избран, да скъса отношенията с Вашингтон и Канбера. Според него Голдбърг „се е намесил в изборите“, което не подобавало на дипломата.

Филипините са сред най-близките съюзници на САЩ в Югоизточна Азия, припомня АФП. Скандалът избухна на фона на подкрепата на Вашингтон за Манила в териториалните ѝ спорове с Китай в Източнокитайско море.

  Телевизия Евроком