Фермери пред фалит заради ново ГМО мляко от 3D принтери

в Свят

Фермери бият тревога, заради ново ГМО мляко от 3D принтери


В Нова Зеландия се обсъжда заплахата от мляко, произвеждано с помощта на 3D печат. Официалните лица на тази държава тръбят, че заместителите никога няма да победят оригинала, а фермерите вдигат тревога, опасявайки се от гибелта на традиционното животновъдство, съобщават от Kaldata.com

Уеб-порталът 3ders сподели, че особена тревога сред новозеландците предизвикват продуктите на стартъпа Perfect Day Foods от Силициевата долина в Калифорния, биолозите на който създадоха технология за производството на пълноценно мляко, за което въобще не е необходима крава.

В тази технология се използват специални белтъци, които се печатят с помощта на 3D принтери. Това не е буквално печат на прясно мляко: Perfect Day Foods използва специален щам дрожди и консуматив за 3D принтера, съдържащ същата ДНК, като на кравите. Дрождите произвеждат казеин, съдържащ се в истинското мляко. Полученото белтъчно вещество се смесва с царевична захар и други съставки, и се оставя до получаването на доста добър млечен продукт.

Експортът на мляко и млечни продукти е 25% от дохода на Нова Зеландия, но за първи път се наблюдава толкова сериозно обсъждане на нова технология от страна на държавни лица и производители.

Изследванията в тази насока са най-разнообразни. Засега най-голям успех постигна американският стартъп Beyond Meat, финансиран от Бил Гейтс, който предлага „месо от епруветка“. Още в края на тази година се очаква появата на синтетичното месо в 280 магазина на САЩ.

Защитниците на изкуственото мляко и месо твърдят, че по този начин се грижим за околната среда, понеже млечното животновъдство е отговорно за голяма част от изхвърляните в атмосферата парникови газове, водещи до глобалното затопляне.

Даниел Десподов,
Кaldata.com

∗ Царевична захар = 100% ГМО

 

 

 

Фермери пред фалит заради ново ГМО мляко от 3D принтери by

Последни от Свят

Отиди Горе